Tarayıcı dünyasının şaşırtan rakamları

Hangi tarayıcı çok kullanılıyor, güvenlik güncellemelerine ne kadar önem veriliyor? İşte sonuçlar...

Büyük tarayıcı raporu

Google, İsveç Federal Teknoloji Enstitüsü ve IBM'in birlikte yürüttüğü bir çalışmanın sonuçlarına göre internet kullanıcıların %60'lık çoğunluğunun tercih ettikleri web tarayıcılarının güvenlik güncellemelerini yaparken, %40'lık bir kesimin bu zahmete girmedikleri ortaya çıktı. Bu oran IT sektöründe çalışanlar için endişe verici, çünkü tarayıcılara yönelik yapılan saldırılar gün geçtikçe artıyor.

Analiz Google'ın kullanıcı veritabanı üzerinde Ocak 2007 ile Haziran 2008 tarihleri arasında yapıldı. Toplanan veriler takip edilen her web tarayıcısı içi ayrı olarak değerlendirildi ve aynı makineden yapılan ziyaretler günde bir kez sayıldı.

Çalışma bir yandan da tarayıcı pazarının paylaşımı konusunda da bilgiler veriyor. Dünya çapında toplam 1,408 milyar kullanıcının bilgilerinden edinilen sonuçlara göre Internet Explorer %78.3'lük bir paya sahipken, Firefox %16.1'lik bir dilimi elinde bulunduruyor. Bu iki tarayıcıyı %3.4 ile Safari, %0.8 ile Opera ve %1.4 ile diğer tarayıcılar takip ediyor. Bu sayılar, IE7, Firefox 2, Safari 3 ve Opera 9 sürümlerinin kullanımını yansıtıyor, diğer sürümler bu oranlara dahil edilmemiş.

Tarayıcılarının en son sürümlerini kullanan kullanıcılarla ilgili rakamlar oldukça ilgi çekici. Araştırmaya göre Internet Explorer kullanıcılarının sadece %52'si 2006 yılının Ekim ayından beri piyasada olan IE7'yi kullanıyor. Microsoft'un tüm çabalarına rağmen geri kalan %47.5'i IE6 ve daha eski sürümleri kullanmakta.

Firefox ve Opera'da güncelleme merakı

Firefox ve Opera'da güncelleme merakı
Firefox kullanıcıları güncelleme konusuna gereken önemi veriyor...

Firefox ve Opera kullanıcıları ise güncellemeye çok meraklı. Firefox kullanıcılarının %92'si Firefox 2 kullanırken (tabi bu veriler Firefox 3'ü içermiyor) Opera kullanıcılarının %90.1'i tarayıcılarını güncellemeyi akıl etmiş. Safari'de ise güncelleme oranı %70.2.

Tarayıcılarının tüm güvenlik güncellemelerini yapan kullanıcılarla ilgili rakamlar ise şöyle: Firefox kullanıcıları %83.3 ile güvenlik güncellemeleri konusundaki hassasiyetlerini kanıtlıyor. Safari kullanıcıları %65.3 ve Opera kullanıcıları %56.1 ile Firefox'u takip ederken, Internet Explorer'ı tercih eden kullanıcıların sadece %47.6'sı son güvenlik güncellemelerini yapmış durumda.

Araştırmacılar tarayıcıları daha güvenli hale getirmek için bir takım tavsiyelerde bulunuyorlar. Firefox'un kullandığı otomatik güncelleme sisteminin en başarılı yöntem olduğunu belirten araştırmacılar, kurumların çalışanlarının kötü niyetli içeriğe sahip sitelere girmelerini engellemek için filtre sistemleri kullanmalarını da tavsiye ediyor.

Yapılan başka bir tavsiye ise, daha çok besin endüstrisinde karşımıza çıkan bir yöntem. Bu yönteme göre tarayıcılara "son kullanma tarihi" eklenecek ve zamanı geldiğinde tarayıcı kullanıcıya son güncellemeleri yapması gerektiğini hatırlatacak. Tarayıcı çalışmaya devam edecek fakat kullanıcıya kaç güvenlik yaması kaçırmış olduğunu uyarı mesajlarıyla belirtecek. Otomatik güncellemeler daha kolay ve efektif gibi görünüyor, fakat kullanıcıları uyarı mesajları ile güncelleme yapmaya teşvik etmek de olası bir yöntem.

Okuyucu Yorumları