Torrent devleri ile çok özel bir röportaj

Dünyanın en büyük torrent sitelerinden biri olan Pirate Bay'in beyin takımıyla çok özel bir röportaj

Torrent devleri diyor ki

İnternet dendiğinde artık akla ilk gelen şeylerden biri hiç şüphesiz dosya paylaşımıdır. Özellikle torrent sitelerinin günümüzde oldukça yoğun bir şekilde rağbet gördüğü ve milyonlarca insanın bu sitelerin sürekli müşterisi olduğu artık bilinen bir gerçek.

Bu bağlamda The Local isimli bir İsveç dergisinin haber editörlerinden Majsan Boström, dünyanın en büyük torrent ağlarından biri olan Pirate Bay'in başındaki iki isimle, Peter Sunde ve Fredrik Neij ile, kısa bir röportaj yaptı. Oldukça samimi bir ortamda gerçekleşen diyaloglar, torrent sitelerin bugünü ve yarınıyla ilgili internet kullanıcılarına önemli mesajlar içeriyor.

Konuşmasının başında "Herkes bize dijital çağın Robin Hood'u etiketini yapıştırmak istiyor; oysa bizim böyle bir misyonumuz yok." diyen Pirate Bay'in iki büyük isminden Peter Sunde, bu tanımladan son derece rahatsız olduğunun altını çizdi.

Sunde'den sonra söz alan Pirate Bay'in bir diğer önemli ismi Fredrik Neij ise haklarındaki bazı yanlış düşüncelerden yakındı. "Biz kendi halimizde yaşayan, yalnız insanlar değiliz." diyen Neij, aksine milyonlarca kullanıcısıyla bütünleşik olduklarını sözlerine ekledi.

Bilindiği gibi torrent siteleri, uzun bir zamandır şirketlerin ticari sırlarından, oyun şirketlerinin oyunlarına, film şirketlerinin milyon dolarlık yapımlarından müzik dünyasına kadar birçok materyali bünyesinde barındırmasıyla tanınıyor. Bu konuda Boström'ün sorularını yanıtlayan ikili, kullanıcıların internet aracılığıyla birbirleriyle her şeyi paylaşabileceğini dile getirirken, iletişimde özgürlüğün bu anlamda hayati bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Günde 12 milyon ziyaretçi

Günde 12 milyon ziyaretçi
Peter Sunde'ye göre herkes istediği şeyi birbirleriyle paylaşabilmeli.

Pirate Bay'in diğer torrent sitelerine göre biraz daha ön planda olmasının en büyük nedeni elbette ki sahip olduğu ziyaretçi sayısında gizli. Arkalarında milyonlarca insanın olduğunu ifade eden Sunde, gün içinde yaklaşık 12 milyon insanın Pirate Bay'i ziyaret ettiğini ve Pirate Bay olarak yine günlük yaklaşık 4 milyar klik'e kadar ulaşabildiklerini sözlerine ekledi.

"İnsanlar istedikleri filmleri, müzikleri, oyunları ve diğer içerikleri elektronik ortamda istediği kişiyle paylaşabiliyor ve bazıları bu durumun legal olmadığını savunuyor." diyen Sunde, Pirate Bay ekibi olarak bu tabuları yıkmak için mücadele verdiklerini dile getirirken sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim en büyük amacımız, ister film olsun ister bir albüm, herkesin elindekini istediği şekilde paylaşabilmesine olanak vermek."

Basın ve medyanın aksine korsan kelimesine pozitif anlam yüklediklerini ve bunu kullanıcılarına anlatmaya çalıştıklarını belirten Sunde, Pirate Bay olarak bazı kurallarının da bulunduğunun altını çizdi.

Sunde'nin 'Pirate Bay'in kuralları' demecinden hemen sonra söz alan Neij, Pirate Bay'de birçok içeriğin yayınlandığını; ancak bazılarının spam, virüs ve sahte olma tehlikesi nedeniyle engellendiğini ve bu konuda çok sıkı bir şekilde çalıştıklarını söyledi.

Pirate Bay'in İsveç sıkıntısı

Pirate Bay'in İsveç sıkıntısı
İsveç'teki bir cinayet, Pirate Bay'in bir süre canını sıkmıştı

Ülkelerin yasalarına da uymaya çalıştıklarını belirten Neij, çocuk pornosu gibi ülke kanunlarının karşı olduğu materyallere asla portallarında izin verilmediğini belirtti.

Yasak içerikler ve Pirate Bay'in hukuki durumundan söz açılmışken, Pirate Bay'in geçtiğimiz haftalarda İsveç'te sıkıntılı günler geçirdiği akıllara geliyor. Daha önce yayınladığımız ilgili haberimizde, Pirate Bay'in yasal olmayan yollarla bir cinayetin ardından bir cesedin otopsi fotoğraflarını yayınlamakla itham edildiğini sizlere duyurmuştuk. Bu konuya da değinen ve canının sıkıldığını gizlemeyen Sunde, olayın medyaya yansımadan önce bu otopsi görüntülerinin sadece 30 kez indirildiğini ifade ederken, olayın medyaya yansımasıyla birlikte bu materyallerin 50.000 kez indirildiğini savundu. Diğer bir deyişle Sunde, medyanın takındığı tavrın varmak istedikleri hedefle tezat oluşturduğu görüşünü ortaya koydu.

Kar amacı güden bir yapılanma olmadıklarını söyleyen Sunde, Neij'le birlikte günlük yaşamlarında IT danışmanlığı görevini sürdürdüklerini ve Pirate Bay'in gelirini bağışlardan ve reklam gelirlerinden elde ettiğini sözlerine ekledi.

Pirate Bay dışında özel hayatlarıyla ilgili de sorular yönelten İsveçli haber editörü Boström, ikiliye en çok nereye tatile gitmek isterdiniz sorusunu yöneltti. İkisinin de yanıtı aynıydı: Mısır'da bulunan ıssız bucaksız Sina Çölü.

Peter Sunde ve Fredrik Neij'in profili

Peter Sunde ve Fredrik Neij'in profili

Şimdi isterseniz kısaca Peter Sunde ve Fredrik Neij'in profiline bir göz atalım:

Peter Sunde:

Yaş: 30
Favori filmi: Donnie Darko
Favori şarkısı: Bouge Bouge/Magic System
Favori rengi: Şimdilik Sarı
Favori yemeği: Makarna
Mesleği: IT danışmanı; web siteleri tasarlıyor ve dersler veriyor
İlk işi: Yazın bir mezarlıkta çalışmış
Eğitimi: Lise'yi bitirmeden ayrılmış, sınavlarla eğitimini tamamlamış
İnsanların bilmediği yönü: "Eskiden iyi bir futbolcuydum!"

Fredrik Neij:

Yaş: 30
Favori filmi: The Wall
Favori şarkısı: Fear of the Dark/Iron Maiden
Favori rengi: Siyah
Favori yemeği: Bol baharatlı, acılı Meksika fasülyesi
Mesleği: IT danışmanı; aynı zamanda bir web sunucusu işletiyor
İlk işi: Yazın bir fabrikada çalışmış
Eğitimi: Liseden terk
İnsanların bilmediği yönü: "Saymakla bitmez!"

Okuyucu Yorumları