Windows 7'nin cevapsız soruları

Windows 7'nin beta sürümü kapının ardında bekliyor. Ama bu sürüm tüm sorulara cevap veremeyecek.

Cevapsız Win 7 soruları...

Özellikle Vista'nın beklentileri karşılayamaması, Microsoft'un yeni işletim sistemi Windows 7'nin üzerinde büyük bir baskı yarattı. Uzmanlar ve Vista'dan memnun olmayan kullanıcılar Microsoft'un kendini affettirmek için Windows 7'yi kullanacağını düşünüyorlar. Bu yüzden de yaklaşık 2 yıldır yeni işletim sistemi hakkında yazılım çiziliyor ama hala yanıtını tam olarak alamadığımız sorular var. İşte kullanıcıların ısrarla Microsoft'tan yanıtlarını beklediği sorulardan bazıları...

İlk soru tabi ki Windows 7'nin ne zaman resmi olarak piyasaya sürüleceği. Torrent sitelerine düşen sürümünden bahsetmiyoruz tabi ki. Son halini almış ve kullanılmaya hazır sürüm acaba tam olarak ne zaman satışa sunulacak? Vista'nın piyasaya sürülme tarihi ertelenmiş ve pek çok kullanıcı bu yüzden hayal kırıklığına uğramıştı. Ayrıca bir zamanlar Vista'dan ancak 3 yıl sonra yeni işletim sisteminin piyasaya sürüleceği açıklaması hala geçerli mi? Çünkü eğer bu açıklama geçerliyse Windows 7'ye resmi olarak ancak 2010'un başlarında kavuşabileceğiz demek oluyor.

Vista kullanıcılarına ücretsiz veya çok düşük ücretle Windows 7 güncellemesi söylentilerinin ardından gerçek payı var mı? Eğer varsa bu nasıl ve ne zaman hayata geçecek? Pek çok kullanıcı, özellikle de yeni notebook'larında yüklü gelen Vista'yı kullananlar giderek Windows 7 için sabırsızlanıyorlar. Acaba bu kullanıcılardan Vista'yı beğenmemiş olanlar, Windows 7 için hatırı sayılır bir güncelleme ücreti ödemeden yeni sisteme geçiş yapabilecekler mi?

XP kullanıcılarına sürpriz olabilir mi?

XP kullanıcılarına sürpriz olabilir mi?

Peki ya XP kullanıcıları? Halen XP kullananlardan bazıları Windows 7'yi bekledikleri için özellikle Vista'ya geçmediler. Üstelik torrent sitelerine sızan beta sürümün, Vista çalıştıramayan bazı makineler de bile gayet güzel çalıştığını ortaya koydu. Microsoft'un, Vista'yla kırılan kalpleri onarmak için XP kullanıcılarına da böyle bir imkan sağlaması imaj düzeltmek açısından çok yerinde bir hamle olabilir. Fakat diğer yandan bu Microsoft'tan görmeye alışık olmadığımız bir uygulama. İki önceki işletim sistemi sahiplerine böylesi bir imkan sağlamak bize göre güzel bir hamle olabilir ama yine de beklentileri yüksek tutmamakta fayda var.

Bir de şu meşhur sızıntı konusu var. Şimdiden on binlerce kullanıcı torrent sitelerinden Windows 7'yi indirdi ve kullanmaya başladı bile. Piyasaya çıkacak olan resmi Windows 7, bu beta sürüme göre ne kadar farklı olacak? Windows 7 ile ilgili ilk izlenimler son derece olumlu. Ama acaba Microsoft'un bu beta'da göstermek istemediği başka sürprizleri var mı?

64 bit ve işin görsel yönü

64 bit ve işin görsel yönü
XP'de olmadı, Vista'da fena değildi: 64 bit konusunda bizleri neler bekliyor?

Diğer yandan şu 64 bit konusu da kafamıza takılıyor. Tamam. XP'nin 64 bit sürümü pek de başarılı olamadı fakat Vista'nın 64 bit'i şaşırtıcı derecede iyi bir performans yakalamıştı. Acaba Windows 7 ile birlikte Microsoft 64 bit konusunda ağırlığını koyacak mı? Bir yandan donanım üreticilerinin 64 bit'e geçiş için sabırsızlandıklarını biliyoruz. Diğer yandan Apple, Snow Leopard ile 64 bit'in rüzgarını arkasına almaya hazırlanıyor. Tüm bu şartları değerlendirince Windows 7, Microsoft açısından 64 bit konusuna ağırlık vermek için mükemmel bir zamanlama gibi görünüyor. Ev kullanıcılarının büyük çoğunlu henüz 32 bit sistemlere sahip olabilirler ama Microsoft çapındaki bir firmanın, yapacağı anlaşmalarla 64 bit'lik Windows 7 yüklü cihazların yaygınlaşması için bir parmağını oynatması yeterli.

Bir de işin kozmetik yönü var. İlk görüntülere göre Windows 7 ile Vista arasında görsellik açısından çok büyük farklar yok. Windows 7'nin Vista üzerine kurulu olduğunu biliyoruz ve kabul ediyoruz ama örneğin Windows XP de, Windows 2000 üzerine kuruluydu ama sadece görünüşüne bakanlar, ikisinin apayrı sistemler olduğuna yemin edebilirdi. Şu anda ise çok da tecrübeli olmayan kullanıcılar Windows 7 ile Vista'yı ayırt etmekte zorlanabilir. Zaten burada bahsettiğimiz tamamen görünüş. Alt yapısında Vista'ya ait özelliklerin korunmasına bir itirazımız yok ama görünüş olarak eğer Windows 7'ye geçeceksek, yeni bir işletim sistemine sahip olduğumuzu hissetmek büyük bir talep olmasa gerek.

Büyük ihtimalle bu soruların büyük kısmı şimdilik yanıtsız kalacak. Kesin cevapları ise ilk betanın yayınlanması ile değil, ancak final sürümün raflara çıkmasıyla alabileceğiz...

Okuyucu Yorumları