Windows 7 performans testi

CHIP Online Windows 7 ile selefi Vista'yı performans testine tâbi tuttu. İşte sonuçlar...

Windows 7, Vista'ya karşı

Yeni Windows 7 performans konusunda ne vaat ediyor? CHIP Online çıkacak olan Microsoft işletim sisteminin taze ön-beta sürümünün Vista'dan ne kadar hızlı olduğunu ölçtü.

Windows 7'nin 2010'dan önce çıkması beklenmiyor ve yüksek bir ihtimalle Microsoft da Vista-halefinin çerçevesini mutlak bir şekilde tamamlamadı. Yine de internette 6956 derleme numarasına sahip ön sürüm ile yapılan benchmark'lar çok şey vaat ediyor. Ama bir ön-beta sürüm, nihai sürüme göre bir bilgisayarda daha fazla performans sunabilir mi? İşte biz de tam olarak bunu bilmek istiyoruz ve güncel Vista Service Pack 1'i Windows 7 Build 6956 ile kapıştırıyoruz.

Netice: Yedi hayret verici derecede hızlı
Beklenenlerin tersine Windows 7'nin ön-beta sürümü alnının akıyla testlerden sıyrılıyor. Önyükleme süresi (boot), dosya işlemleri (kopyalama/taşıma) ve müzik kodlama (ffmpeg) alanlarında Windows Vista SP1'i daha iyi değerlerle geçiyor. Ama daha fazlası yok. Windows 7 Build 6956 hiçbir testte Vista'ya büyük bir fark atmıyor.

Yeni sürüm programların artısı

Yeni sürüm programların artısı
PCMark Vantage: Futuremark testi ile kontrol

Yeni program sürümleri sayesinde Yedi, uç değerler sunuyor.

Lâkin Windows 7 Build 6956 bazı test sonuçlarında belirgin derecede iyi değerler sunuyor. Bu sonuçların sebebi ise yeni program sürümlerinden kaynaklanıyor: Örneğin Windows 7 ile beraber gelen Internet Explorer 8 (Beta) sörf sırasında neredeyse iki kat daha hızlı. Vista ile beraber gelen Internet Explorer 7 seçtiğimiz on adet popüler Türkçe web sitesini görüntülemek için 92 saniyeye ihtiyaç duydu. Microsoft'un bir sonraki Internet Explorer'ı aynı işi Windows 7 altında 56 saniyede gerçekleştirdi.

Ayrıca Windows 7'nin testte kullandığımız bütünleşik Intel grafik yongası için güncel bir sürücü yüklediğini de belirtmemiz gerekiyor. Bununla beraber IE8 ve daha hızlı bir WMA kodlayıcısı sayesinde PCMark Vantage'da daha iyi değeler ortaya çıktı. Vista'da elde edilen toplam 2640 puan, Windows 7'de 2940'a yükseliyor. Aynı zamanda Microsoft imzalı kurulum paketlerinin iki kat daha hızlı kurulması da bizi çok şaşırttı. Windows 7, Microsoft .NET-Framework ve Visual-C çalışma zamanı kütüphanelerini 91 saniye gibi hızlı bir sürede sisteme kurdu. Vista aynı iş için ortalama 200 saniyeye ihtiyaç duydu. Fakat bu durumun güncel Microsoft-Installer 5'ten kaynaklanıp kaynaklanmadığını kesin olarak belirleyemedik.

Sonuç: Pencereleri açık bırakmak gerek

Sonuç: Pencereleri açık bırakmak gerek

Testlerimiz çıkacak olan Windows sürümünün en azından bu ön-beta sürümünde belirgin bir performans artışı sunmadığını ortaya çıkardı. Daha iyi sonuçlar istisnasız olarak yeni program ve kütüphane sürümleri sebebiyle ortaya çıktı; Vista ile doğrudan karşılaştırma yapmak bu yüzden zor oluyor. Fakat 6956 numaralı derleme, ön-beta aşamasında olmasına rağmen Vista etrafında bir performans sunması gelecek için çok iyi bir sinyal veriyor. Eğer Microsoft aynı söz verdiği gibi Windows-hizmetlerinin sayısı ve kaynak tüketimi, önbellek kullanımı ve temel sistem bileşenleri üzerinde çalışmaya devam ederse hem kullanıcı dostu olan hem de hızlı çalışmayı başaran bir Windows 7 ortaya çıkabilir.

Bu şekilde ölçtük

Bu şekilde ölçtük

Testlerde önyükleme, kopyalama, kurulum, sörf yapma ve dosya sıkıştırma gibi tipik kullanıcı işlemlerine ağırlık verdik. Tüm benchmark'lar gerçek kullanıcı davranışlarını taklit etmeye çalıştı. Her test için yapılan 10 tekrarda elde edilen en iyi ve en kötü değerleri sildik. Tablolardaki değerler geriye kalan test sonuçlarının ortalamasını temsil ediyor. Test sonuçlarımızı kontrol etmeniz için PCMark Vantage sonuçlarını ilerleyen sayfalarda size sunduk. Test sistemimiz vasat bir Core2Duo işlemci, bütünleşik grafik yongası ve 1 GB RAM gibi bileşenlere sahip orta seviye bir PC idi.

Sistem Bilgisi
İşletim sistemi: Microsoft Windows Vista 32-bit
Anakart üreticisi: ASUSTeK Computıer INC.
Anakart modeli: P5GC-MX/MEDION/SI
Sabit disk: ST3360320AS ATA Device
RAM: 1024 MB

İşlemci Bilgisi
İşlemci: Intel Core 2 Duo E4400
İşlemci saat hızı: 2000 MHz
FSB hızı: 200 MHz

Grafik yongası bilgileri
Ekran kartı: Intel 82945G/GZ (bütünleşik)
Ekran kartı üreticisi: Intel Corporation
Grafik belleği: 32 MB
Grafik sürücüsü: Intel 82945G Express Chipset Family
Sürücü sürümü: 7.14.10.1103 (Vista) ve 8.15.10.1590 (Win7)
Sürücü durumu: WHQL - Not FM Approved

Test Sonuçları - 1

Test Sonuçları - 1

Test Sonuçları - 1

Test Sonuçları - 2

Test Sonuçları - 2

Test Sonuçları - 3

Test Sonuçları - 3

Test Sonuçları - 3

Okuyucu Yorumları