Youtube'dan beklenen açıklama geldi!

YouTube yetkilileri en sonunda resmi bir açıklama yaptılar. Ayrıntıları okuyun!

Youtube'dan açıklama

YouTube yetkilileri Youtube'un kapalı kalması konusunda aşağıdaki açıklaması ilk olarak CHIP Online'da:

Türk kullanıcılarımız YouTube'un kendilerine sunduğu servislere yoğun ilgi göstermekte ve severek kullanmaktadır. YouTube olarak Türkiye'de yaşayan farklı kesimden birçok kişiye online dünyada eğlenceli ve bilgilendirici video tecrübesi yaşatabiliyor olmaktan son derece mutluyuz. YouTube'da Türk kullanıcılar; diğer kullanıcılar ile iletişim kurma, fikir alışverişinde ve bilgi paylaşımında bulunma ve yeteneklerini gösterme gibi farklı alanlarda sunulan servisleri çok olumlu ve yaratıcı amaçlar için kullanmaktadırlar. YouTube platformunda yer alan ve popüler olan birçok video Türkiye'deki kullanıcılar tarafından yüklenmekte ve erişim açık olduğu sürece, her gün bu tür videoların yüklenmesi artarak devam etmektedir.

YouTube; artık tüm dünyada bireyler ve kurumların oluşturdukları özgün içeriği birbirleriyle paylaşma imkânı sunan önemli ve etkin bir iletişim aracıdır. YouTube'u, toplum için önem taşıyan mesajlarının iletimi için kullanan devlet kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin de sayısı giderek artmaktadır. Sivil toplum örgütleri, devlet kuruluşları, YouTube'u, kültürlerinin ya da misyonlarının olumlu yönlerini paylaşmak ve diğer yöntemler ile erişemeyecekleri küresel çapta kitlelere ulaşmak için en etkin iletişim araçlarından biri olarak değerlendirmektedirler.

YouTube'un firmalara, kurumlara, bireylere, sivil toplum örgütlerine sunduğu fırsatlardan yararlanmak oldukça kolaydır. Dileyen her kullanıcı YouTube'da kendi kanalını yaratabilir. Birkaç örnek:

  • Ürdün Kraliçesi Kraliçe Rania, YouTube'u olumsuz kültürel önyargıları kırmak ve önemli sosyal konuları tartışmaya açmak için kullanmaktadır.
  • UNICEF, Dünya Gıda Programı ve Kızılhaç gibi sivil toplum örgütleri, misyonları ile ilgili farkındalığı artırmak ve yeni destekçiler kazanmak için YouTube'u kullanmaktadır.
  • Dünya çapında birçok siyasi parti, insanları oy vermek için yüreklendirmek ve bölgelerindeki seçimlerde demokrasiyi sağlamak için YouTube'u kullanmaktadır.
  • Fransa Çevre Bakanlığı, halkın önemli çevre sorunları konusundaki farkındalığını YouTube ile artırmaktadır.
  • Birleşik Krallık'ın Başbakanı da İngiliz seçmenlerine ulaşmak ve kendisine doğrudan soru yöneltmelerine fırsat tanımak için YouTube'u kullanmaktadır.

Türk kullanıcılara çok önem veriyoruz

Türk kullanıcılara çok önem veriyoruz
Beklenen açıklama en sonunda geldi.

Internet herkese kendini ifade etme ve sesini duyurma imkanı tanımaktadır. Ancak kişilerin web ortamında kendilerini ifade etme biçimleri bazı ülkelerin kültürel ve politik konulardaki hassasiyetlerine dokunmaktadır. YouTube'da yer alan İngilizce, Türkçe ya da herhangi bir dilde yüklenmiş içeriğin büyük bir çoğunluğu YouTube'un kullanım koşullarına uygundur. Ancak bazen kullanım koşullarına aykırı içeriğe sahip videolar da YouTube'da yer alabilmektedir. Bu nedenle YouTube olarak kullanıcılarımıza kolaylıkla, kullanım şartlarımıza uygun olmadıklarını düşündükleri videolar konusunda uyarı mesajı göndermeleri imkanını sağlamakta ve sonrasında gerektiğinde videoyu yayından kaldırmaktayız.

Türkiye'den kullanıcılarımızın YouTube'a erişebilmeleri, uygunsuz içeriğe sahip olduklarını düşündükleri videolar konusunda uyarı mesajları göndererek, bu içeriğin hızlı bir şekilde çıkarılması konusunda yardımcı olmaları bizim açımızdan büyük önem taşımaktadır . Ufak bir grubun yarattığı uygunsuz içerik, çoğunluğu oluşturan bir grubun YouTube kullanımını, tecrübesini olumsuz etkilememelidir. Son bir yıldır, uygunsuz içeriğe sahip olan az sayıda video ile ilgili problemleri çözüme ulaştırmak, uyarı mesajları gönderilen videoların çıkarılması için Türk yetkililerle yakın bir şekilde çalışmaktayız. Türk yetkililer ile bu sorunların giderilmesi konusunda görüşmelerimizi düzenli olarak devam ettirmekteyiz.

Türk kullanıcılarımıza çok önem veriyoruz ve Türkiye'den yüklenen birbirinden yaratıcı videoların YouTube'da yer alması bizleri çok mutlu ediyor... Türkiye'den kullanıcılarımızın şu anda YouTube'a erişemiyor olmasından dolayı üzgünüz. Son kapatma kararına neden teşkil eden videoları inceledik ve YouTube kullanım koşulları doğrultusunda gerekli aksiyonları aldık. YouTube'a Türkiye'den kısa bir süre içerisinde erişimin tekrar sağlanmasını bekliyoruz. YouTube olarak Türk kanunlarına aykırı olabilecek içeriğe ilişkin sorunları gidermek amacı ile yetkililerle işbirliğine her zaman hazırız.

YouTube'da Video İle İlgili Uyarı Mesajı Nasıl Gönderilir?

  • İçerik kurallarına aykırı videolar videonun altındaki 'flag' butonu tıklanarak, kullanıcı tarafından işaretlenmektedir.
  • 'Flag' bölümü tıklandıktan sonra, seçenek penceresinden videonun hangi nedenlerden uygunsuz bulunduğu sunulan seçeneklerden belirtilmelidir. (Örneğin videonun içeriğinde bir kişiye hakaretler var ise " hate speech " seçeneği tıklanmalıdır)
  • Bu uyarıyı takiben gerekli incelemeler yapıldıktan sonra uygunsuz içerikteki videolar yayından kaldırılmaktadır.
Okuyucu Yorumları