A Universe Explodes: Her Seferinde Biraz Daha Siliniyor

A Universe Explodes isimli dijital kitap, ilginç bir şekilde, her yeni sahibi ile birlikte biraz daha siliniyor!

Bu e-kitap, hiç durmadan siliniyor!

A Universe Explodes, pek çok yönden oldukça farklı bir e-kitap. Bir mobil cihaz üzerinde okunabilen bu kitap, yaklaşık 20 sayfa uzunluğunda ve sayfa başına 128 kelimeye sahip. Kitabın orijinal ilk sürümünün sadece 100 "sahibi" bulunuyor. Ama kitabın kendisi bedava ve herkes tarafından her an okunabiliyor.

Her bir kopya 100 kişi ile paylaşılabiliyor. Ancak öncelikle her kitap sahibinin, sayfa başına iki kelime çıkartıp bir kelime ekleyerek kitaplarını kişiselleştirmesi gerekiyor. Her bir kopyanın arasında ufak farklar bulunduğu için, hepsi "sınırlı sürüm" olarak görülüyor. Sahiplerin, değiştirme işlemi sonrasında kitabı bir arkadaşları ile paylaşmaları gerekiyor ve her paylaşım işlemi sonrasında daha fazla kelime kayboluyor. Tüm paylaşımların sonunda da her sayfada sadece bir kelime kalıyor.

Kitabın orijinal yazarı ve Sydney'deki Google Creative Lab yöneticisi Tea Uglow'un Wired'a söylediği üzere "kitap 20 sahipten sonra okunamaz oluyor."

İnsanların yaptıkları bütün değişimler, "blockchain" adı verilen teknolojiyi kullanan bir kamuya açık veri tabanında saklanıyor. Klasik olarak finansal işlemleri kaydetmek için kullanılan bu teknolojide, kimin hangi kitabı okuduğunu ve nasıl değiştirdiğini takip edebiliyorsunuz.

Uglow'a göre "hikaye, kitabın her sahibiyle biraz daha aşınıyor ve bu süreç ile çalışmanın soyut değeri artıyor."

Uglow, bu süreç ile kitabın, diğer bütün kitaplar gibi bir gün parçalanacağını, işaretler toplayacağını ve silineceğini söylemekte. Gerçek dünyada kitapların yaşlandıkça hem duygusal hem de finansal değerlerinin arttığını belirten Uglow, aynı durumun dijital bir kitap için de geçerli olup olmadığını merak ettiklerini söylüyor.

Başka bir deyiş ile A Universe Explodes, sahiplenmek üzerine bir deney gibi görünüyor. Kitabı okumak istiyorsanız ve bu deneye katılmak gibi bir arzunuz varsa, yayıncısı Editions at Play'in sayfasını ziyaret etmeniz yeterli.

Okuyucu Yorumları