Abartılı internetin ölümü iddiaları

İşte son günlerde bilişim teknolojileri alanında herkesi güldüren iddia: "İnternet ölecek!"

İnternet ölecek-miş!

2007 yılında Nemertes Research Internet trafiği üzerine karanlık bir senaryo çizen bir araştırma ortaya koydu.

Bu araştırmaya göre 2010 yılında bant genişliği talebinin katlanan artışı, internet teknolojilerine ve altyapısına yapılan sabit yatırım tarafından karşılanamayacaktı. Böylece internetin yavaşladığı ve neredeyse çalışmadığı günler gelecekti.

Bu 2009 ortalarında yaşanan büyük değişimle birlikte mantıksız görünüyordu. Milyonlarca insan bilgisayarlarından online video izliyordu. Hatta YouTube HD seçeneğini bile ekledi. Bununla birlikte bu araştırmada ortaya konulan yavaşlama ve çökme yaşanmadı.

İşte bu yüzden Nemertes başkanı Johna Till Johnson'un son açıklaması oldukça şaşırtıcı. Nemertes, araştırmalarının haklı çıktığını iddia ediyor. Bundaki dayanağı ise YouTube'un çeşitli coğrafyalara video ulaştırmayı keseceğini açıklaması. Ancak mesele şu ki, internet altyapısının ortalama olduğu Amerika, Kanada ve Avrupa'da böyle bir durum yok. Ancak mesele internet altyapısından ziyade, telif hakları olabilir ve bu da Nemertes'in yorumunu tamamen haksız çıkartır.

Haberin devamında: Nemertes'in akıl almaz iddiaları...

İnternet gittikçe pahalılaşacakmış!

İnternet gittikçe pahalılaşacakmış!
O kadar pahalı olacak ki kimse bağlanamayacak!

Nemertes'in iddialarına detaylı bir şekilde bakarsak:
1- İnternet her yıl yüzde 50 ila yüzde 100 daha fazla büyüyor.

2- Bu da ADSL ve kablo internet gibi bağlantılara büyük yük bindiriyor. Bunların geliştirilmesi çok pahalı.

3- İnternet tarafsızlığı kavramı gereğince bu maliyetler mesajlar için yüksek fiyatlarla karşılanamaz. Bu yüzden veri miktarının bit bazında fiyatlandırılması gerekecek. Bu da domino etkisiyle servis sağlayıcıların birbirleri arasında maliyeti yüksek olan veri aktarımını baltalayacak.

4-Servis sağlayıcılar bu maliyeti karşılayamadığı, tüketiciler bu kadar yüksek fiyatları ödemeye razı olmadığı için de internet çökecek. Çünkü kullanıcılar her yerden, her yere bağlanamayacak.

Haberin devamında: Bu iddialara karşılık, şimdi gerçeklere bakalım

İşte gerçekler...

İşte gerçekler...

Internet trafik artışı senelik yüzde 50-60 arasında değişiyor. Bu veri Minnesota Üniversitesi'ndeki MINTS projesinden geliyor. Kanada gibi ülkelerde internet tarafsızlığı gereğince verilerini denetime açan servis sağlayıcılarla birlikte büyüme oranı yüzde 53'ten yüzde 32'ye kadar düşmüş.

Internetin temeli bant genişliğidir, Nemertes bağlantı hızının arttırılmasının çok pahalı olduğunu söylüyor. Bu yanlış, özellikle ADSL gibi hizmetler çok ucuza mal oluyor ve hızı arttırmak da gayet mümkün. En pahalı olan fiber optik bağlantılar bile artık yaygın ve ekonomik olarak kullanılıyor. Servis sağlayıcılar altyapı yatırımlarının karşılığını uzun vade aboneliklerden rahatlıkla karşılıyor ve büyük karlar elde ediyorlar.

Servis sağlayıcılar arasındaki veri transferine gelince, bu durumda eşitlik olduğu için faturalandırmayı etkileyen bir durum değil. Üstelik artık bant genişliğinin büyük kısmını tüketen video gibi içerikler, servis sağlayıcılardan çok dev siteler tarafından sırtlanıyor. Tier 1 internet servis sağlayıcılar da geniş kapsamlı bulut bilgi işlem ve profesyonel hizmetlere yöneliyorlar.

Kısacası internetin büyümesi çökeceği anlamına değil, servis sağlayıcıların ve internet üzerindeki işlerin daha çok para kazanacağı anlamına geliyor. Talep arttıkça daha geniş bağlantılar daha ucuza satılıyor ve tüketiciler de karlı çıkıyor. Kablo internet bağlantısında DOCSIS 3.0 teknolojisi ile 50Mbps ve 100Mbps hızlar, tüketicilerin hizmetine sunuluyor.

Okuyucu Yorumları