Abartmak işte böyle bir şey!

MP3 paylaşanların aldığı büyük cezalara alıştık; ama bu seferki dava "yok artık" dedirtiyor...

Abartmak işte böyle bir şey!

İnternet üzerinden şarkı paylaşımı konusunda müzik endüstrisi devlerinin ne kadar sert tepkiler verebildiğini şimdiye kadar defalarca gördük. Fakat internet üzerinden telif hakları korunan eserlerin korunması noktasında varılan son nokta, tüm bunlara rağmen bizi yine de şaşırtmayı başarıyor. Aralarında Warner/Chappell, Peermusic ve BugMusic'in de bulunduğu dev şirketler gözden kaçan başka bir paylaşımdan rahatsızlıklarını ortaya koydular. Bu kez rahatsızlığın kaynağı şarkı paylaşımı değil, şarkı sözü paylaşımı.

Müzik devleri yazarlarından izin almadan şarkı sözlerini ücretsiz ve halka açık şekilde yayınladığı için dünyanın en büyük şarkı sözü sitelerinden biri olan LyricWiki sitesine dava açtı. Üstelik sitenin yanı sıra MySpace'in kurucularından ve LyricWiki'nin de arkasında olan Bud Greenspan de davalı durumunda.

Fakat asıl ilginç olan davacıların istedikleri tazminat oranı. Davacı firmalar yayınlanan her bir şarkı sözü için 150 bin dolarlık bir tazminat ödenmesini istiyorlar. LyricWiki'nin içerisinde on binlerce şarkı sözü yer aldığını düşündüğünüzde rakamın nerelere gidebileceğini tahmin etmek mümkün. Bakalım davayı yönetecek olan hakim bu akıl almaz tazminat isteğine nasıl cevap verecek?

Okuyucu Yorumları