ABD hükümeti Google'dan da yardım istemiş!

Görünüşe göre FBI'ın radarındaki tek isim, iPhone kilidi vukuatının kahramanı Apple değilmiş.

FBI sadece Apple'a "sarmamış"

FBI'la yaşadığı kullanıcı gizliliği anlaşmazlığında birçok teknoloji devi tarihi bir dayanışmayla Apple'ın yanında olduğunu göstermişti. Söz konusu hadisenin FBI lehine sonuçlanmasının ardından, aslında veri talebi konusunda hükümetin Apple dışındaki başka firmalardan benzer yardımlar talep ettiği ortaya çıktı.

Konuyla ilgili Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre FBI yetkilileri, hem Google hem de Apple'dan bu firmaların ürettiği akıllı telefonlara en az 63 defa erişim yardımı talebinde bulundu. Bu taleplerin yaklaşık yüzde 90'ı Apple'a, kalan yüzde 10'luk kısım ise Android işletim sistemiyle çalışan telefonlara özel erişim için Google'a yönelik.

Apple ve FBI arasında yaşanan bu özel münasebet özellikle son iPhone erişimi talebinde iyici gözler önüne serilse de, Google'ın hükümetle nasıl bir iletişimde olduğu konusunda detaylı bilgiye sahip değiliz. Zira Apple dışında diğer firmaların bu gibi talepler ne sıklıkta maruz kaldıkları kamuoyunca bilinmiyor.

Google yetkilileri konuyla ilgili yaptığı açıklamada, gerekli durumlarda yasal çerçeveler içinde dikkatli bir biçimde devletin taleplerini değerlendirdiklerini fakat daha önce Apple'ın maruz kaldığı gibi "özel bir hack işlemi için yeni araçlar geliştirme" gibi bir talebin kendilerine gelmediğini belirtiyor. Yetkililer ayrıca böyle bir "emre" de güçlü bir biçimde karşı çıkacaklarını ekliyor.

Okuyucu Yorumları