ABD, Kickstarter sahtekarlarına hiç acımadı

Kickstarter üzerinden bağış toplayıp ortadan kaybolan şirket, yaptığının cezasını ağır ödedi!

Kickstarter sahtekarına şok!

Günümüzün en büyük sorunlarından biri de Kickstarter, GoFundMe ve IndieGoGo gibi fon sitelerinin dolandırıcılık için kullanılması. Washington Eyalet Ofisi Başsavcısı, Asylum Playing Cards isimli kart oyunu için finansman arayışında olan proje sahiplerine 54.851 dolarlık bir ceza keserek sahtekarlık girişimleri için emsal teşkil edilebilecek bir karar verdi.

Kickstarter üzerinden Ekim 2012 tarihinde oluşturulan proje, özel olarak tasarlanmış oyun kartları üzerine fon toplamayı amaçlıyordu. Yaklaşık 810 destekçiden gelen bağış miktarı 25 bin dolar seviyelerine yükselmiş ve proje sahipleri Aralık ayında destekçilerine teşekkür hediyeleri göndereceklerini ifade etmişlerdi.

Başsavcılık basın açıklamasına göre Altius Management isimli şirket Temmuz 2013 tarihinden bu yana destekçileriyle hiç iletişime geçmedi. Kickstarter, başarılı bir şekilde finanse edilen projelerin yaratıcılarına "projeyi tamamlama ve hediye sözlerini yerine getirme" zorunluluğu getiriyor.

Altius Management, Washington eyaletinde yaşayan 31 destekçi için 668 dolar ödeyecek. Şirkete ayrıca devlet tüketici koruma yasasının ihlali için kişi başı 1.000 dolardan, toplamda 31 dolar para cezası kesilmiş durumda. Mahkeme ve avukat ücretleri için de 23.183 dolar ödeyecek proje sahipleri, 25 bin dolar bağış toplayıp ortadan kaybolmanın faturasını tam iki kat olarak geri ödemiş olacaklar.

Okuyucu Yorumları