Açık artırmacı Altivi'nin patronuna gözaltı

Altivi.com isimli ilginç açık artırma sitesinin sahibi ve çalışanları gözaltına alındı.

altivi vurgunu

Anlaşmalı şebeke üyelerine ihale edilen ürünlerin tekrar tekrar ihaleye çıkarıldığı, katılımcı ücretleriyle milyonlarca YTL vurgun yapıldığı ve ihaleyi kazanan kişilere ürünlerinin teslim edilmediği iddia edildi.

Yüzde 70 ucuz
Polisin yaptığı tespitlere göre otomobilden beyaz eşyaya kadar çok sayıda ürün piyasa fiyatının yüzde 70'i kadar ucuza altivi.com adlı internet sitesinde açık arttırmaya çıkarıldı. Açık arttırmaya katılmak isteyenlerden 5 ile 100 YTL arasında katılım ücreti alındı. Belirlenen katılımcı sayısına ulaşıldığında en yüksek ve benzersiz teklifi veren kişi, ürünü almaya hak kazandı. Piyasa değeri yaklaşık 50 bin YTL olan bir otomobil yüzde 70 ucuza, 14 bin YTL tavan fiyatla açık arttırmaya çıkarıldı. 20'şer YTL katılım ücreti alındı. İlk başlarda siteye ilgiyi arttırmak için ihaleyi kazananlara ürünleri teslim edildi. Ancak daha sonra şebeke devreye sokuldu. Sitenin belirlediği katılımcı sayısı olan 3 bin 100'e ulaştığında teklifler açıldı.

Şebeke üyesinin artırmada en iyi teklifi veren kişiyle aynı teklifi vermesi sağlandı. Aynı fiyatı veren 2 katılımcı olunca, bu kez en yüksek fiyata yakın en iyi fiyatı veren diğer şebeke üyesine ürün verildi. 3 bin 100 katılımcıdan toplanan 62 bin YTL'de site sahiplerine kaldı. Bazı ihalelerde ise gerekli katılımcı sayısına ulaşılamadığı gerekçesiyle iptal edildi. Katılımcıların parası yine site sahiplerine kaldı. Site sahipleri ayrıca son 3 ayda ihaleyi kazanarak banka hesaplarına paraları yatıran kişilerin ürünlerini de teslim etmedi. Site sahiplerinin anlaşmalı şebekeyle milyonlarca YTL vurgun yaptıkları iddia edildi. Sitenin yaklaşık 10 bin üyesi bulunduğu belirtildi.

6 aylık araştırma

6 aylık araştırma
altivi.com'a giriş yapanlar, işte bu mesajla karşılaşıyor. Tıklayın...

Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla 6 ay önce olayı araştırmaya alan Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü ekipleri önceki gün İstanbul, Ankara ve Eskişehir'de operasyon başlattı. altivi.com'un Beşiktaş'taki merkezindeki bilgisayarlar ve ürünlere el konuldu. Sitenin kurucuları arasında yer alan reklamcı Alinur Velidedeoğlu ve yapımcı Fatih Aksoy'un 2 ay önce ortaklıktan ayrıldıkları öne sürüldü. Operasyonla birlikte site ihalelere ara verdi.

Aksoy: Kurucuydum ortaklıktan ayrıldım
Sitenin kurucuları arasında bulunan Fatih Aksoy, bir internet sitesine yaptığı açıklamada sadece kurucu ortak olduğunu ancak daha sonra ayrıldığını anlattı. Şirketi uzun süredir Mehmet Germiyanlıgil'in tek başına yönettiği bilgisini de veren Aksoy, şunları söyledi: "Alinur Velidedeoğlu, Emre Ergani ve benim Altivi.com ile hiç bir ilişkimiz bulunmuyor. Ben burada zaten küçük ortaktım ve çok para kazanamayacağımı anlayınca da çekildim. Daha önce de buna benzer bir konu gündeme gelmişti. Ancak mahkeme sürecinde hatırladığım kadarı ile yasal bir suça rastlanmamıştı."

Hürriyet

Okuyucu Yorumları