Adobe Apollo, AIR Beta olarak sürecek

Adobe, yeni geliştirme platformu Apollo'nun yeni adını AIR olarak açıkladı.

Apollo Artık AIR

Adobe, daha zengin web uygulamaları geliştirmeye olanak sağlayan Apollo'nun son sürümünde isim değişikliğine gittiğini açıkladı. Yeni beta sürümde isim AIR olarak belirlendi. Yazılım geliştirme platformu ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Adobe aynı zamanda AIR ile bağlantılı olarak Flash uygulamalar geliştirmeye yönelik bir platform olan Flex 3'ün beta sürümünü de yayınladı.

AIR, Microsoft'un Silverlight ve Google'ın Gears hizmetleriyle örtüşüyor. Ancak beklenilenin aksine bu yazılımlar rekabetten çok ortaklığı doğurdu. Çünkü Adobe, Google ile birlikte web yazılımları üzerine yakın ilişkilerde bulunarak işlerini sürdürüyor.

AIR Beta'daki en yeni özellik, Google'ın Gears için kullandığı Ajax kütüphanesine benzeyen SQLite kütüphanelerinin sisteme gömülmesi. Bu da bir tesadüf veya rekabet üzerine doğan bir durum değil. İki şirketin de ortak rakibi olan Microsoft'a karşı birlikte hareket etmeleri üzerine artık her iki şirket çapraz bağlı platformlar ve web uygulamaları konusunda beraber çalışıyorlar. Farklı oldukları tek nokta ise AIR'in JavaScript desteği vermesine karşın Gears hizmetinin Ajax uyumlu Flash script'lere dayandırılması.

Detaylar için: AIR Beta web sayfası

Okuyucu Yorumları