Adobe Flash Player, yine bildiğiniz gibi!

Yapılan bir araştırma, Flash'ın her geçen gün daha da dibe battığını kanıtlıyor!

Flash yine bildiğiniz gibi!

Adobe Flash eklentisi bugünlerde güvenlik alanında çalışanların pek hoşuna gitmiyor. Pazartesi yayınlanan yeni bir çalışma siber suçluların bilgisayarlara sızmak için kullandıkları en gözde yolun halen Flash olduğunu gösteriyor.

Kötü niyetli kişiler tarafından tarayıcıların içerisine yerleştirilen ve 100 kadar türü bulunan zararlı yazılım, kullanıcılar bir sayfayı kullandığında sistem zayıflıkları hakkında araştırma yapıyor.

Recorded Future isimli siber güvenlik firmasının yaptığı araştırmaya göre zararlı yazılımların hedef aldığı en önemli 10 zayıflığın sekiz tanesi Adobe Flash Player'da bulunuyor.

Recorded Future, yazılım zaafiyetlerini araştırırken en popüler istismar araçları olarak bilinen Angler, Neutrino, Nuclear Pack ve Ocak-Eylül ayları arası hacker forumlarında tavsiye edilen yazılımları göz önünde bulundurduğunu söylüyor.

Firma "Flash'ın sahip olduğu güvenlik açıkları siber suçlular için artık sıradan bir yola dönüşmüş durumda" diyor.

Adobe'un yıllardır Flash kodlarını gözden geçirerek daha güvenli hale getirmeye çalıştığı biliniyor. Ancak neredeyse 20 yaşında bir yazılım için bunu yapmak pek de kolay görünmüyor. Adobe genel güvenlik önlemleri yayınlarken, öngörülemeyen güvenlik açıklıkları için acil yamalar yayınlamayı ihmal etmiyor.

Apple kurucusu Steve Jobs'un, iPhone telefonların Flash çalıştırmaması konusunda ağırlığını koyduğu biliniyor. Bu yıl diğer birçok firma da Flash ile yollarını ayırmak için çalışmalara başladıklarını duyurdu. Facebook CSO'su Alex Stamos, Temmuz ayında Twitter üzerinde "artık Adobe için Flash'ın ömrünün tamamladığını duyurma vaktidir. Firma aynı gün içerisinde tarayıcıların da yollarını ayırmasını istemeli" şeklinde sert bir tweet atmıştı.

Eylül ayında ise Google, Flash Player'ın otomatik olarak çalışmasını engelleyeceğini duyurmuştu. Ayrıca "Occupy Flash" isimli hareket internet üzerinde bulunan her şeyin HTML5 ile çalışır hale getirilmesi için eğlenceli bir kampanya başlatmıştı.

Okuyucu Yorumları