AIDS ile savaşta büyük başarı!

Bilim insanları, uzun yıllardır korku salan HIV virüsüne karşı yeni bir savunma yolu bulmuş olabilir!

AIDS ile savaşta büyük başarı!

AIDS virüsü HIV'e karşı savaş, genellikle engelleyici ilaçlar ve baskı üzerinde gelişiyor. Ancak Britanyalı bilim insanları, gerçek bir tedaviye doğru ilerliyor olabilir. Londra'daki 44 yaşındaki bir hasta, deneysel bir "tekmele ve öldür (kick and kill)" tedavisinin ardından virüsten tamamen kurtulmuş gibi gözükmekte.

Hasta ilk olarak bağışıklık sisteminin etkilenmiş hücreleri fark etmesine yardımcı olmak için bir aşı aldı ve daha sonra da Vorinostat alarak normalde yakalanmayan uyuyan enfeksiyonlu hücreleri aktif etti. Bunun sonrasında ise yapılması gereken tek şey, bağışıklık sisteminin sağlıklı parçalarının HIV'in tamamını öldürmesine izin vermek ve teorik olarak virüsün geri gelme şansını ortadan kaldırmak idi.

Araştırmacılar, bu terapinin kutlanması için önlerinde halen çok uzun bir yol olduğunun altını çizmekte. Bu hasta, teste katılan 50 kişiden testi bitiren ilk kişiydi ve HIV'in artık gerçekten sisteminde olmadığına emin olmak için aylarca beklemesi gerekti. Ayrıca hastanın genel ilaç dozlarının da normalde sağlıklı gözüken reçetesine yardımcı olmuş olma ihtimali bulunmakta. Ayrıca ilk testin ardından her şey iyi bile olsa testler beş yıl boyunca devam edecek.

Her şeye rağmen bulguların umut verici olduğu söylenebilir. Bu tür bir ilaç kokteyli, HIV virüsünden kurtulmak için geliştirilen daha karmaşık yöntemlere (gen düzenlemesi gibi) göre oldukça basit bir yöntem olabilir. Eğer bu yöntem gerekli sorunları ortadan kaldırabiliyorsa ve HIV virüsü ilaca karşı bağışıklık kazanmazsa, virüsün eskiye göre çok daha küçük bir sorun olacağı söylenebilir...

Okuyucu Yorumları