Airbus, Artık A380 Üretmeyecek!

Airbus, siparişleri bitirdikten sonra yeni A380 üretimi yapmayacak...

Airbus A380 üretimi sona eriyor!

Airbus kısa bir süre sonra A380 süperjumbo uçağının, şu ana dek uçan en büyük yolcu uçağının, üretimini durduracak. Bu uçak aynı anda 850 yolcu taşıyabiliyor ve özellikle birinci sınıf veya özel kabinleri kullanabilen yolcular tarafından oldukça seviliyor. Ancak havayolları artık bu uçak ile daha az ilgileniyorlar ve geçtiğimiz yıllar boyunca sipariş miktarı azalıyordu. Son nokta da A380'in en büyük müşterisi Emirates'in siparişleri durdurması oldu ve Airbus artık bu uçağı "üretmesi için geçerli bir sebebi olmadığını" söyledi.

Airbus, A380'i Boeing'in 747'si ile rekabet etmek için üretmişti ve havayollarının, daha büyük ve daha fazla menzile sahip olan bir uçağı isteyeceklerini düşünüyordu. Ancak uçağın ilk uçuşu ile yakın zamanda, 2007 yılında yakıt açısından daha verimli olan çift motorlu jetler de üretildi. Bu uçaklar sadece daha küçük havaalanları arasında uçabiliyorlardı ancak kısa bir süre önce kabul edilen FAA "E-TOPS" kuralları ile üç motordan daha azına sahip olan uçakların su üzerinden geçerek daha uzun yolculuklar yapmalarına izin verildi.

Bunun anlamı da havayollarının artık A380 veya Boeing 747 için pek fazla kullanım alanı olmadığı oldu. Boeing 747 üretimi de artık büyük oranda durdurulmuş durumda ve Boeing artık bu uçağı genellikle zengin kişiler, ABD hükümeti ve UPS gibi kargo taşıyıcılar için üretiyor.

Ancak A380'in yok oluşu ile en yakın ilgisi olan uçak Boeing'in 787'si olabilir. Yakıt açısından oldukça verimli ve çok kullanışlı olan bu araç da sessiz çalışması ve üst seviye eğlence sistemleri gibi özellikleri sayesinde yolcular tarafından seviliyor. Ayrıca bu uçak da A380 ile aynı menzili geçebiliyor.

Airbus'ın belirttiğine göre A380, var olan siparişler bitene kadar üretilmeye devam edecek ancak teslimler 2021 yılında sona erecek. Ayrıca artık yeni üretim yapılmayacak olmasına rağmen, önümüzdeki yıllar boyunca Airbus A380 araçlarını desteklemeye devam edecek...

Okuyucu Yorumları