"Akıllı Ev", "Akıllı Yaşam"a dönüşecek

Vestel CEO'su Turan Erdoğan: "Birbiri ile konuşan cihazların sayısı 5 yıl içinde 25 milyarı aşacak".

Cihazlar konuşmayı sürdürecek

Türkiye'nin ilk ve en kapsamlı Nesnelerin İnterneti Zirvesi (Internet of Things Summit) kapsamında gerçekleştirilen Smart Business Panelinde konuşan Vestel CEO'su Turan Erdoğan, "Şu an dünyada birbiri ile konuşan cihazların sayısı 3.8 milyar. 2020 yılı projeksiyonlarında bu rakamın 25 milyara ulaşacağı öngörülüyor. Nesnelerin interneti 2025 yılında 20 trilyon dolarlık bir ekonomi yaratabilecek. Dünyadaki akıllı ev ve akıllı şehir trendini yakından takip ediyoruz. Bu doğrultuda çok önemli çalışmalar yürütüyoruz. Vestel, Türkiye'nin en önemli ve en büyük teknoloji markalarından biri olarak birbiri ile konuşan cihazların yaşamı daha da kolaylaştıracağı bir dünya için çalışıyoruz" diye konuştu.

Four Seasons Bosphorus Otel'de gerçekleştirilen Nesnelerin İnterneti Zirvesi'ne (Internet of Things Summit) katılan Vestel CEO'su Turan Erdoğan, dijital dönüşüm, birbiri ile konuşan cihazlar, akıllı evler ve akıllı şehirler konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Dijital dönüşümün dünyayı değiştirmeye ve dönüştürmeye devam ettiğini belirten Turan Erdoğan, iş yapış şekilleri değişirken sadece insanların değil cihazlar, makineler, evler ve şehirlerin de bu değişimden payını aldığını söyledi. Günümüzün en önemli iki kavramının "Mobilite" ve "Bağlanabilirlik" olduğunu belirten Erdoğan, "Dijital dönüşümün ortaya çıkardığı bu iki kavram yaşam biçimimizi de şekillendiriyor. Mobilite; akıllı telefon, tablet ve hatta otonom otomobilleri de içine alacak şekilde genişliyor. Mobil olabilmek için ise "Bağlanabilirlik" gerekiyor. Bu sadece insanlar için değil, tüm makineler, cihazlar, araçlar ve hatta evcil hayvanları bile içine alacak bir yaşam anlamına geliyor" dedi.

"Akıllı Ev", "Akıllı Yaşam"a dönüşecek

Bir evde televizyon, buzdolabı, fırın, tablet, bilgisayar ve sayıları her geçen daha da artan birçok elektronik cihaz bulunduğunu belirten Turan Erdoğan, "Bu cihazların birbiri ile konuşuyor olması bizim hayatımızı daha da kolaylaştıracak. Bunu evin dışına taşıdığımızda ise 'akıllı ev' kavramını 'akıllı yaşam'a dönüştürmeye başlayacağız. Örneğin evdeki kombiyi televizyonun kumandası ya da akıllı telefon ile evin farklı bir odasından kontrol ederken bunu yolda otomobilinizin kontrol panelinden de yapabilirseniz bu eylemi yaşamın başka bir alanına taşımış olursunuz. Dolayısıyla bu başında 'akıllı" eki gelmiş tüm kavramlar aslında "Akıllı Yaşam" konseptinin birer parçası... Birbiri ile iletişim kuran cihaz sayısının ve bunların ürettiği verinin çeşitlenmesi ile birlikte akıllı yaşam çok daha fazla önem kazanacak. Büyük verinin analizi, yorumlanması ve insanlığın hizmetine sunulması ile süreç daha da verimli hale gelecek" diye konuştu.

Vestel dijital dönüşümün merkezinde

Vestel Şirketler Grubu olarak dijital dönüşümün tam merkezinde olduklarını belirten Turan Erdoğan, tüketici elektroniği, telekomünikasyon, bilişim ve içerik alanında yürüttükleri faaliyetleri "akıllı yaşam" yaklaşımı çerçevesinde şekillendirmeye devam ettiklerini söyledi. Avrupa'nın tek lokasyonda üretim yapan en büyük tesislerinden biri olan Vestel City'de tüm iş süreçlerini "akıllı fabrika" yaklaşımına uygun bir şekilde gerçekleştirdiklerini anlatan Erdoğan, "Ürünlerimiz akıllanmaya devam ediyor. Cep telefonundan elektronik ve beyaz eşyaya tüm teknolojilerimizi akıllandırdık. Ürettiğimiz Vestel Smart TV, tablet ve akıllı telefon aracılığıyla yönetilebilen klima, fırın, buzdolabı, bulaşık makinesi ve çamaşır makinesinden oluşan akıllı ev sistemlerini hayatın bir parçası haline getiriyoruz" dedi.

Akıllı şehirlerde "Vestel" imzası bulunacak

"Nesnelerin İnterneti", "Akıllı Şehir ve Akıllı Ev Teknolojileri", "Giyilebilir Teknolojiler", "Otomotiv Elektroniği", "Sensörler / Piezo ve LED Çip Paketleri" ve "İleri Malzeme Teknolojileri"nin Vestel'in yeni gelişim alanları arasında yer aldığını belirten Turan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Avrupa'nın en büyük elektronik fuarı IFA'da sergilediğimiz "Smart City (Akıllı Şehir)" ile akıllı yaşam stratejimizi şehrin her alanında çözüm üretebilecek bir yapıya dönüştürüyoruz. Bu konuda bir başlangıç sayabileceğimiz "Elektrikli Araba Şarj Cihazı"mızı IFA'da sergiledik. Ar-Ge'mizin üzerinde 1 yıldır çalıştığı bu cihaz; mobil cihazlarla haberleşebiliyor. Her şeyin birbirine bağlı olacağı ve hızla yükselen "Nesnelerin İnterneti" platformunda birbiri ile iletişim halinde olacak, geleceğin akıllı şehirlerinde Vestel imzasının bulunması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz"

Sütün miktarını kontrol edip sipariş veren buzdolabı

Önümüzdeki dönemde buzdolabındaki sütün miktarını kontrol edip bitmeden internet aracılığı ile markete sipariş verebilecek, gerçek anlamda akıllı cihazların hayatımıza gireceğini belirten Turan Erdoğan, "Bazı yeniliklerin hayatımıza girmesi için entegrasyonun tüm yaşam alanlarını kapsaması gerekiyor. Marketin akıllı olması, ulaşım araçlarının akıllı olması, cihazların akıllı olması, şehrin akıllı olması için entegrasyonun yüksek olması gerekiyor. Bu yüzden, akıllı teknolojilerin hayatımıza tam olarak girmesi biraz zaman alacak" dedi.

Okuyucu Yorumları