Akıllı telefonlara özgürlük zamanı!

Cep telefonu kullanıcılarını deli eden bu uygulama, Güney Kore'de tarih olmak üzere...

Akıllı telefonlara özgürlük!

"Bloatware" uygulamaları için Güney Kore hükumeti, yasal önlem almak için çalışma başlattı. Eğer Güney Kore bu adımı atabilirse, tüm dünyada kullanılan Güney Kore telefonlarına Bloatware yüklenemeyecek.

Bloatware kısaca, telefon operatörlerinin müşterilerine verdiği cep telefonlarının içine yüklediği özel yazılımlar olarak tanımlanabilir. Ancak bu yazılımlar üretim aşamasındayken telefonun hafızasına kazınıyor ve kullanıcıların bunları daha sonra silmesi mümkün olmuyor. GSM operatörleri bu şekilde, kendi sattıkları telefonla rakip telefon operatörlerinin sim kartlarının çalışmasını engelleyebildikleri gibi, yükledikleri uygulamalarla kullanıcıları GSM uygulamalarını kullanmaya veya telefonda tutmaya mecbur bırakıyorlar. Ne var ki, bu uygulamalar cihazın depolama alanında büyük oranda yer kapladığı gibi pilin de çok hızlı boşalmasına sebep oluyorlar. GSM operatörlerinden satın alınan telefonların şarjının hızla tükenmesinin sebebi, işte bu GSM operatörlerine özel yüklenmiş olan Bloatware yazılımlar!

Güney Kore hükumeti şimdi ülkede üretilen hiçbir telefona böyle bir "zorunlu" yazılım yüklenemeyeceğine dair yasa çıkarmaya hazırlanıyor. Böylece Güney Kore telefonları tüm dünyada daha özgür şekilde satılabilecek. Bazı GSM operatörleri Samsung gibi markalarla telefon satış anlaşması hazırlarken, Samsung'tan telefonlara Bloatware yüklemesini şart koşabiliyorlar. Bu da telefonların daha kullanışsız bir formatta son sahiplerine iletilmesi anlamına geliyor, hem marka imajını zedeliyor, hem kullanıcıları mağdur ediyor.

Okuyucu Yorumları