"Akılsız" Nokia'lara ne olacak?

Microsoft'un Lumia'ları baş tacı ettiği gerçek. Peki Lumia dışında kalan "akılsız" cepler ne olacak?

Akılsız Nokia'lara ne olacak?

Microsoft'un Nokia'yı almasından sonra ortaya çıkan pek çok soruya öyle böyle bir cevap bulundu ancak Nokia'nın çok satan, Lumia akıllı telefon yelpazesi dışında kalan düşük seviye modellerinin akıbetinin ne olacağına dair hala net bir cevap verilemedi.

Nokia'nın önemli satış başarısı yakalayan Asha modelleri, Windows Phone işletim sistemi kullanmadıkları için Microsoft'un işine gelmiyor. Ancak aynı zamanda akıllı telefona giriş yapmak isteyen kullanıcılar için 70-100 dolar seviyesinde bir ücretle telefon sağladığı için de büyük rağbet görüyor. Nokia'nın Android ile rekabet etmesi için çok önemli olan bu modellerinin piyasadan kalkması, ilk kez akıllı telefon alacakların 85 dolar seviyesindeki Samsung Galaxy Pocket gibi Android telefonlara yönelmesi anlamına geleceği için kafaları karıştırıyor.

Öte yandan "major" bir işletim sistemi kullanmadığı için Asha'ların iki yıl önceki kadar rağbet görmediği de dikkat çekiyor. Nokia'nın rakamlarına göre 2013'de Nokia 600 bin adet daha az Asha telefon sattı. Dolayısıyla, Nokia tam olarak Microsoft'un kontrolüne geçtiğinde, Windows Phone ekosistemine hiçbir yararı olmadığı gibi, rekabet yaratarak zarar da veren Asha'ların üstünün çizilmesine de kesin gözüyle bakılıyor. Yani, Asha modellerinin 2015'i görmeyecek olması büyük bir ihtimal.

Ayrıca, Windows Phone sistemini kullanmayan ve fiyatları çok ucuz olan, eski klasik cep telefonlarını andıran Nokia 105, Nokia 301, Nokia 515 gibi modellerin akıbetinin de ne olacağı merak ediliyor zira akıllı telefon almak istemeyen veya henüz akıllı telefon kullanamayan yaşlı kesimin bu eski klasik modellere büyük bir ilgi gösterdiği biliniyor. Nokia'nın bu modelleri piyasadan çekmesinin, akıllı telefon kullanacak kadar teknolojik bilgisi olmayan yaşlı kullanıcı kitlesini mağdur edeceği de düşünülüyor.

Kısacası şu ana kadar gelen sinyaller, Asha serisinin yolun sonuna geldiğini gösteriyor. "Akılsız" telefonların geleceğinde neler olduğu ise şimdilik pek belli değil...

Okuyucu Yorumları