Alışveriş keyfiniz kâbusa dönüşmesin!

Yeni bir bilgisayar mı satın alacaksınız? Önce CHIP Online'ın alışveriş uyarılarına kulak verin!

Alışveriş uyarıları

Yeni bir bilgisayar almaya karar verdiniz ya da sadece tek bir ürünün peşindesiniz. Amacınız ne olursa olsun, işin sadece teknik verileri öğrenmekle bitmediğini bilmelisiniz. Alışveriş sırasında gözünüzü dört açmanızda her zaman için büyük yarar var.

Yeni bir bilgisayar ya da sadece bir ekran kartı... Piyasada aralarından seçim yapabileceğiniz ürünlerin sayısı akıl almayacak kadar fazla. Üstelik belirli bir bütçeye sadık kalmaya çalışmak her şeyi daha da zorlaştırıyor.

Piyasadaki tüm ürünleri en ince ayrıntısına kadar bilmemiz mümkün olmadığına göre, çoğu zaman bize yardımcı olması beklenen satış elemanlarına güvenmekten başka çaremiz kalmıyor. Aslında bu durumda yanlış bir şey de yok. Yanlış olabilecek tek şey, aldığımız desteğin bize ne niyetle verildiği. Müşteriye bağımlı satış kriterleri arasında yer alan, hatta "olmazsa olmaz" kabul edilen müşteri memnuniyeti, her zaman en önemli kriterler arasında yer alıyor. Fakat hemen her sektörde karşımıza çıkabildiği gibi, ne yazık ki bilgisayar sektöründe de bunun tersi durumlara şahit olmak mümkün. Müşteri bağımlı satış kriterlerini yanlış anlayan veya yanlış yorumlayan bazı satıcılar, bu tanımı müşteri memnuniyeti odaklı olmaktan çıkartıp, satış odaklı hale getirebiliyorlar. Bu durumda da ana hedef; bilgisi yeterli olmayan müşteriye yardımcı olarak, kendisi için en doğru seçimi yapmasını sağlamaktan uzaklaşıyor. Bunun yerine bazı satıcılar, müşteriye uygun olan ürünlerin yerine satmayı daha çok istedikleri ürünleri ön plana çıkartabiliyorlar. Daha çok kar edeceği veya yakında yenisi çıktığında artık daha zor satacağı ürünleri pazarlayarak stok eritmeye çalışanlara da rastlamak mümkün. Sonuç olarak müşteri, vaat edilenden farklı bir ürün ile evine gidiyor ve çoğu zaman da hayal kırıklığı yaşıyor.

Alışveriş sırasında sizi bekleyen riskleri önceden öğrenmeniz ve bu risklere karşı hazırlıklı olmanız, hayal kırıklığı yaşamanızı da engelleyecektir. İşte, bu konuda işinize yarayacağını düşündüğümüz bir kaç küçük tavsiye...

Bilgisayar alırken mükemmeli aramayın

Bilgisayar alırken mükemmeli aramayın

Şunu asla unutmayın: Mükemmel bilgisayara asla sahip olamayacaksınız. Çünkü mükemmel bilgisayar diye bir şey yok. Daha iyi ya da daha ihtiyaçları tam olarak karşılayacak bilgisayarlar olabilir; ancak bunların arasında mükemmeli bulmanız mümkün değil. Mükemmel bilgisayarı satın aldığınızı düşünüp evinize giderken ya da akşam bir arkadaşınıza uğradığınızda sizinkinden daha iyisini görmeniz mümkün. Peki ama o bilgisayar mükemmel mi? Kötü bir haber: Ne yazık ki o bilgisayar da mükemmel değil. Eğer bütün paranızı bu işe yatırıp alınabilecek en iyi bilgisayarı alsanız bile, makinenizin saltanatı en iyi ihtimalle birkaç hafta sürecektir ve sonunda mutlaka daha iyisi çıkacaktır.

Özetle, alacağınız bilgisayardan daha iyisi her zaman için var. Bu yüzden siz kendi kriterleriniz çerçevesinde sizi tatmin edecek bir bilgisayarı hedefleyin. Size "mükemmeli" vaat eden satıcılara ise her zaman şüphe ile yaklaşın.

Gerçekçi olun

Gerçekçi olun

Satıcılar size pek çok konuda tavsiyeler sunabilir ve çoğu zaman bu tavsiyeler samimi de olabilir. Ama bu işten kar etmeyecek olan insanların görüşleri her zaman daha gerçekçi olacaktır. Yakın zamanda bilgisayar, donanım ya da farklı bir teknolojik cihaz almış olan insanların görüşlerinden yararlanmaya çalışın. Almış oldukları ürün ile ilgili memnuniyet ve sıkıntılarını dinleyip aynı sorunları yaşamamak için hangi tercihleri yapmanız gerektiğini kestirmeye çalışın. Unutmayın ki, satıcılar iyi niyetli bile olsalar işin içine para girince insanlar değişebilir. Farklı kaynaklardan gelecek görüşlere göre kendinizi garantiye almak her zaman daha uygun olacaktır.

Kapısından içeriye girdiğiniz bir mağazada size inanılması güç vaatlerde bulunan satıcılara asla inanmayın. Kısıtlı bütçeniz ile alacağınız ürünler için "zaten bütün profesyoneller bunu kullanıyor" diyen bir satıcı, işine kendisini biraz fazla kaptırmış demektir.

Seçtiğiniz mağazayı tanıyın

Seçtiğiniz mağazayı tanıyın

Son kararınızı vermeden önce, en azından bir kaç yer gezmekten çekinmeyin. İlk girdiğiniz mağazadaki satış görevlisi "en uygun fiyatlar bizde" gibi bir iddiada bulunsa da, bu durumdan emin olmak için farklı mağazaları da gezmelisiniz. Aynı ürünleri farklı fiyatlara bulabileceğiniz gibi, size daha çok yardımcı olacak satıcılara da bu sayede ulaşabilirsiniz.

Alışveriş yapacağınız yere karar verdiyseniz, önce mağazanın diğer müşterilerinden mağaza ile ilgili görüş almaya çalışın. Bu sadece satıcının samimiyetini öğrenmek açısından değil, aynı zamanda satış sonrası hizmetleri almak konusunda da sizi aydınlatacaktır. Sizin için en uygun ürün önünüze getirilse bile, sonrasında sizi yalnız bırakacak bir mağazayı tercih etmemenizde yarar var. Bu tip bir araştırma için en iyi adres, hiç kuşkusuz internet olacaktır.

Soru Sormaktan Çekinmeyin

Soru Sormaktan Çekinmeyin

Satıcının size yardımcı olabilmesi için, ne istediğinizi doğru olarak anlamış olması gerekli. Bu yüzden ne istediğinizi açık açık tarif edin. Eğer siz ihtiyacınızı açıkça ifade edemezseniz, uyanık bir satıcının size uygun gördüğü bir ürünle yetinmek zorunda kalabilirsiniz. Sadece internete girmek istiyorsanız bunu açıkça söyleyin ki, hiç bir özelliğini kullanmayacağınız teknoloji harikası bir bilgisayara çok fazla para dökmekten kurtulun.

Merak etmeyin: Ne kadar çok soru sorarsanız sorun, işini iyi yapan bir satıcı bu sorulardan asla sıkılmaz. Özellikle bilgisayar gibi çok fazla teknik detayın önem taşıdığı ürünleri satan insanlar, işlerinin gereği olarak müşterini aydınlatmaktan mutlu bile olurlar. Üstelik saygın bilgisayar mağazalarının satış ekipleri, teknik konulara da ayrıca eğitim görürler. Bu eğitimin amacı, müşteriye doğru bilgileri iletmek ve doğru seçimi yapabilmeleri konusunda onlara yardımcı olabilmektir.

Kampanya avcısı olun

Kampanya avcısı olun

Özel kampanyalar hayatınızı kurtarabilir. Çeşitli teknoloji marketleri ya da mağazaları zaman zaman stok eritmek için belli ürünleri daha ucuz fiyata elden çıkartmayı tercih edebiliyor. Örneğin yeni bir ekran kartına raflarda yer açmak için eski model kartlar yarı fiyatına satılmaya başlanabiliyor. Bu durum, uygun fiyatlı bir kart arayan müşteri için bulunmaz fırsat. Ürünün arızalı olmadığından emin olduktan sonra gönül rahatlığı ile satın alabilirsiniz.

Yeni açılan mağazalar da müşterilere seslerini duyurmak için benzer kampanyalara başvurabiliyor. Bu kampanyaları takip etmek, cebinizden çıkacak paranın miktarını önemli ölçüde düşürecektir.

Son olarak, ülkemizde hizmet veren büyük teknoloji marketlerinin artmasıyla birlikte rekabetin arttığını da unutmayın. Bu rekabet, zaman zaman beklentilerin de üzerindeki fiyat düşüşlerine neden olabiliyor ve bu durum, doğal olarak müşterilere yarıyor.

Döviz - YTL farkına dikkat edin

Döviz - YTL farkına dikkat edin

Piyasadaki teknolojik cihazların neredeyse tümü yurt dışından geliyor. Bu yüzden mağazaların vitrinlerinde sıklıkla döviz cinsinden fiyatlara rastlayabiliyoruz. Ancak siz, ödemenizi büyük ihtimalle YTL olarak yapacaksınız. Bu durumda döviz değişim kurunun nereden alındığını öğrenmeyi ihmal etmeyin. Kolay kolay akla gelmeyen bu küçük detay yüzünden, aslında daha ucuz olan bir ürüne hak ettiğinden daha fazla para vermek zorunda kalabilirsiniz.

Deneme şansını geri çevirmeyin

Deneme şansını geri çevirmeyin

Özellikle büyük teknoloji marketlerinde, bazı ürünleri deneme şansına sahip olabilirsiniz. En basit örnek olarak; klavyenin tuş aralıkları sizin parmaklarınız için çok sık veya çok seyrek olabilir. Satıcı bu klavyeyi ne kadar överse övsün, sizin için uygun olup olmadığını ancak siz bilebilirsiniz. Bu tip durumları önceden keşfetmek, sizi eve gidip başınızı duvarlara vurmaktan kurtaracaktır.

Okuyucu Yorumları