Amd'den doğal 8 çekirdek işlemci geliyor

Dünyanın ilk doğal 4 çekirdekli işlemcilerinin üreten AMD, doğal 8 çekirdekle geliyor.

Amd'den doğal 8 core

Cebit fuarında 16 çekirdeki sistemini tanıtan Amd, yüksek işlem gücüne ihtiyaç duyan sunucu pazarı için doğal 8 çekirdekli işlemcilerini hazırlıyor.

Cebit fuarından gelen haberlere göre Montreal ismindeki işlemci ile kullanıcılara doğal 8 çekirdek sunmak isteyen Amd, Intel ile rekabetinde avantajlı konuma gelmeyi bekliyor. Bilindiği üzere 2008'in 2. yarısında 45nm sürecine geçmesi ile birlikte Shangai kod adlı işlemcilerini sürdükten sonra önümüzdeki senede doğal 8 çekirdekli modelleri piyasaya sürecek.

Şu an fazla detaylı bilgi bulunmayan Montreal hakkında önümüzdeki günlerde Cebit fuarından yeni bilgiler gelebilir.

Doğal çekirdek ne demek?

Doğal çekirdek ne demek?
Sol tarafta Amd'nin doğal 4 çekirdekli işlemcisi Barcelona, sağ tarafta ise Intel'ın Xeon işlemcisi.

Native Core yani doğal çekirdek işlemcinin tasarlanma aşamasında tek bir parça gibi tasarlanmasıdır. Örnek vermek gerekirse Intel, Core mimarisine geçinceye kadar çift çekirdekli modellerini tasarlarken iki işlemcisini aynı yüzeye yan yana koyarak üretiyordu ve bu durum doğal çift çekirdekli Athlon 64 X2 işlemcilerinden performans olarak geri kalmasına yol açıyordu.

İşlemcinin doğal çift çekirdek tasarımı ile birlikte işlemciler sahip oldukları bellekleri daha verimli kullanabilir hale geliyor ve performansta ciddi bir artış yaratıyor. Bunun da en güzel örneği Intel Core mimarisi ile birlikte doğal çift çekirdeğe geçmenin avantajıyla performans anlamında ciddi bir gelişme sağlamıştı.

Performansın yanında enerji tüketimi konusunda da daha verimli olmasını sağlayan doğal yapı sayesinde işlemciler daha az enerji tüketip daha düşük ısılarda çalışabiliyorlar. Bu da taşınabilir aygıtlar da önemli bir avantaj sağlıyor.

İşte bu noktada Amd, yeni 8 çekirdekli işlemcilerini doğal yapıda hazırlayarak çekirdek sayısındaki artış sebebi ile meydana gelen darboğazı azaltıp enerji verimliliğini arttırmayı planlıyor.

Şu an ki Intel Quad Core işlemcileri iki adet Core2Duo'nun aynı yüzeyde yan yana getirilmesi ile oluşturulduğundan doğal 4 çekirdekli yapıda değiller. Bunun yanında Amd'nin Phenom işlemcileri en baştan 4 çekirdek olarak tasarlandıklarından doğal 4 çekirdek kabul ediliyorlar.

Okuyucu Yorumları