AMD dizüstüne bomba gibi gelmeye hazırlanıyor

Masaüstü PC'lerde önemli bir pazar payı yakalayan AMD'nin, Intel ile savaşındaki yeni planı burada.

AMD'nin yeni planı!

AMD, dizüstü bilgisayar pazarındaki zayıf yerini geliştirip Intel'e o alanda da rakip olmayı hedefliyor. AMD CEO'su Dirk Meyer, dizüstü piyasasını çok büyük bir fırsat olarak gördüğünü söyledi. Şirket masaüstü piyasasındaki %30'a yaklaşan payını dizüstü piyasasında da yakalamak istiyor.

Meyer'in dediğine göre şirket güç tasarruflu işlemcilerle pil ömürünü uzatıp ayrıca daha da iyi grafik olanakları sağlamayı planlıyor. Meyer, mikro mimarisinde de değişiklikler yapıp tabletler ve daha ince dizüstü bilgisayarlar için de kullanılabilecek çipler yapacaklarını söyledi.

iSuppli'in verilerine göre AMD 2009'un son çeyreğinde dünya çapında mikro işlemcilerin %12.1'ini dağıtırken, Intel %80.6 oranıyla mikro işlemci piyasasına hükmetti. AMD'nin payının bu kadar düşük olması, dizüstü, netbook ve diğer mobil cihazlarda gerilerde kalmasına bağlanıyor.

AMD'nin planı ne?

AMD'nin planı ne?
Bu piyasada AMD'nin işi biraz daha zor gibi görünüyor.

Intel CEO'su Paul Otellini'nin yaptığı açıklamada netbook'lara olan talep yüzünden, tüketicinin dizüstü bilgisayarlara olan yöneliminin %20 azaldığını söyledi. Analistçilere göre; bugünlerde çoğu netbook Intel işlemcilerle satılıyor, AMD de dizüstü bilgisayarlara daha çok eğilip bu işten yarar sağlamayı planlıyor.

Firma, içinde Danube platformunun da olduğu yeni dizüstü platformlarını bu çeyrekte çıkarmayı planlıyor. Yeni çipler, mimari alanda da dizüstü bilgisayarları hızlandırmak için değişiklikler taşıyacak. AMD, Danube'nin grafik kalitesini arttırırken pil ömrünü de bir saat uzatacağını söylemişti. Çift çekirdekli, üç çekirdekli ve dört çekirdekli olarak gelecek olan çipler DDR3 hafızayı destekleyecek.

Okuyucu Yorumları