AMD netbook piyasasına girmeyi planlıyor

Intel ve AMD kapışmaya devam ediyor. Intel PC ve sunucuları kaybediyor, AMD dizüstülerden kazanıyor.

Intel kan kaybediyor

İşlemci satışlarının 2009'un ilk çeyreğindeki sonuçları Intel'in kan kaybettiğini ve AMD'nin boşalan alanı doldurduğunu gösteriyor.

Yapılan bir araştırma Intel'in 2008'in son dört ayına göre %2,5 düşüşte olduğunu gösteriyor. Düşüşün kaynağı ise Intel'in PC ve sunucu işlemcileri satışındaki düşüş.

AMD ise yine aynı dönemde %2,3'lük bir artış göstermiş. AMD'deki artış bütün mikroişlemci satışlarını kapsıyor. Atom işlemcili netbook'ların taşınabilir bilgisayarlar sınıfındaki ağırlığını arttırmasına rağmen AMD'nin dizüstü bilgisayar işlemcileri ise oldukça tutuluyor. Ama AMD hala büyük şirketlerde tutunamıyor.

Intel'den geriye kalan %0,2'lik kısım ise VIA ve diğerlerine kalmış. Bu da büyük olasılıkla bu firmaların taşınabilir internet cihazları ve netbook'lardaki satışlarının artmasından kaynaklanıyor.

Aslında bu sonuçları geçen senenin ilk çeyreği ile karşılaştırdığınızda hiç fark yok. Yani aslında AMD kaybettiği payı geri almış gözüküyor.

AMD şimdilerde gözünü netbook piyasasına dikmiş durumda. Intel'in Atom işlemcilerinin egemen olduğu bu sınıfa AMD'nin girmesi kullanıcılar için oldukça faydalı olsa da iki şirket açısından da kârların düşeceği anlamına geliyor. Ama AMD bu konuda oldukça kararlı. Tayvanlı – görece – küçük VIA ise bu iki dev arasında kalacak.

Okuyucu Yorumları