AMD'nin yeni ekran kartları çok yakında

AMD ATI'nin yeni nesil DirectX 11 ekran kartları giderek yaklaşıyor. İşte bilmeniz gerekenler...

AMD'nin yeni hız canavarları

Advanced Micro Devices veya yaygın bilinen adıyla AMD, yaptığı açıklamada DirectX 11 tabanlı en son ekran kartlarına sahip dizüstü bilgisayarların, gelecek yılın başlarında piyasada olacağını belirtti.

AMD bu yeni DirectX 11 ekran kartlarını önce masaüstü bilgisayarlar için sunacak. Ardından Windows 7 kurulu dizüstü bilgisayarlar, güçlü ekran kartlarıyla oyunculara hitap edecek. Bu ilk DirectX 11 mobil ekran kartlarının ardından da 2011 yılında, DX 11 destekli bütünleşik ATI GPU'lar gelecek.

Bu haberleri AMD ürün grubunun yöneticisi Rick Bergman, Kaliforniya Alameda'da bir Amerikan gemisinde düzenlenen etkinlikte duyurdu. Firma zaten ATI Radeon masaüstü ekran kartlarını göstermişti. Bununla birlikte ürünlerin çıkış tarihleri belirsizdi. Şimdi bu yeni etkinlikte çıkış tarihleri de belli oldu. AMD DirectX ürünleriyle ilgili 23 Eylül'de bir açıklama yapacak. DirectX 11 masaüstü ekran kartları, Microsoft Windows 7 ile birlikte 22 Ekim'de çıkacak.

Yeni DX11 ile çok daha sağlam bilgisayar grafikleri görebileceğiz. Bu API (Application Programming Interface) sayesinde, oyun yapımcıları daha önce yapamadıklarını yapabilecek. Daha gelişmiş üç boyutlu modellemeler ve daha yüksek fps'ler görmek mümkün olacak. Compute Shader , GPU'ların paralel işlem yeteneklerini değerlendirerek PC'lerdeki oyun keyfini arttıracak.

Ama bununla da kalmıyor, DirectX 11 ve yeni ekran kartları bakın başka neler getiriyor...

Oyundan daha fazlası!

Oyundan daha fazlası!
AMD ayrık dizüstü GPU'larda piyasa payını elinde tutuyor

Ancak iş oyunlarla kalmıyor. Video gösterimi gibi uygulamalar da GPU'ların inanılmaz hızından ve gücünden yararlanacak. Bu sayede hem video gösterimi, hem de düzenleme işlemleri büyük bir verimlilikle gerçekleştirilebilecek.

Grafiklerin de ötesine geçersek, Windows 7 DirectX sayesinde çok çekirdekli sistemlerden faydalanacak. Multimedya ve diğer uygulamalar CPU çekirdeklerine ve GPU'lara dağıtılarak aynı anda işlenecek. Bu da işlemciye binen yükü azaltarak günlük bilgisayar kullanımında takılmaların önüne geçecek. Örneğin DVD film izlerken anti-virüs çalışmaya başladığında, CPU anti-virüsle, GPU da izlenen filmle ilgilenecek ve kullanıcı da rahat edecek.

AMD, DX 10 ve 10.1'in ardından gelen DX 11'i desteklemenin yanı sıra OpenCL standardına da yer veriyor. DirectX alternatifi olan bu API için hem CPU, hem GPU sürücüleri çıktı. Apple, OpenCL'i Mac OS X 10.6 Snow Leopard'da standart olarak kullanıyor. OpenCL sayesinde işlemler çok çekirdeğe bölünebiliyor.

AMD'nin sunumundan kareler için galerimizi ziyaret etmeyi unutmayın...

Okuyucu Yorumları