AMD Ontario: Grafik çekirdekli yeşil CPU

AMD, işlemci savaşlarında yeni cepheyi Ontario ile açıyor. Peki ama nedir bu Ontario?

AMD Ontario ortaya çıktı!

AMD'nin Fusion teknolojisi birkaç sene önce duyurulmuştu. Projenin arkasında CPU ve GPU'nun birleştirilmesi (füzyon) yatıyor; yani tümleşik grafik birimi olan bir işlemci. Şimdiyse Fusion'un bir temsilcisi hakkında ilk detaylar belli oldu.

Açıklanan bilgilere göre AMD'nin ilk APU'ları (Accelerated Processing Unit: Hızlandırılmış İşleme Birimi) Ontario ismini taşıyacak ve modern 40-nm mimarisine göre üretilecek. Ontario'nun temelini güncel Athlon ve Phenom işlemcilerle hiçbir alakası olmayan Bobcat isminde bir işlemci çekirdeği oluşturuyor. Bobcat'in iki çekirdeği var, 2011'de çıkacağı duyuruldu ve maksimum 1 ila 10 Watt TDP değeriyle çalışacağı söyleniyor. Şu an için daha kesin bilgiler açıklanmış değil.

İki CPU çekirdeğinin yanına DirectX 11'i destekleyen bir grafik birimi de geliyor. Bu haliyle Ontario Intel'in Atom serisine ciddi rakip olabilir; zira Intel de N4x0 serisi de tümleşik grafik yongası kullanacak. Ontario 2011'de piyasaya sürülecek ve tüm ULV notebook'larda ve netbook'larda kullanılacak.

Okuyucu Yorumları