AMD ve Sulon'dan hepsi bir arada VR başlığı!

AMD ve Sulon, sanal gerçeklik tutkunlarını heyecanlandıracak bir VR başlığı tanıttı!

"Hepsi bir arada" VR başlığı!

AMD'yi fiyat/performans oranı yüksek işlemcileri ve grafik kartlarıyla tanıyoruz. Ancak birçok firma gibi AMD de sanal gerçeklik yarışının gerisinde kalmak istemiyor.

Kanadalı firma Sulon'un yeni duyurduğu AMD tabanlı sanal gerçeklik başlığı Sulon Q, "sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve uzaysal bilişim" için "dünyanın ilk hepsi-bir-arada başlığı" olma iddiasını taşıyor. Oculus Rift ve HTC Vive'ın aksine Sulon Q'yu bilgisayara bağlamanız gerekmiyor; çünkü cihazın kendisi Windows 10'lu bir bilgisayar. Dört çekirdekli AMD FX-8800P işlemci (35W TDP) ve 8 Radeon R7 çekirdeğiyle çalışan cihaz, AMD'nin GCN mimarisini kullanıyor.

Sulon, "konsol kalitesinde grafik" sözü verse de cihazın OLED ekranının çözünürlüğünün 2560 x 1440 olduğunu, yani kablolu başlıklara göre neredeyse yüzde 30 yüksek olduğunu belirtmek gerekiyor. Diğer başlıklar daha düşük çözünürlük için üst düzey bilgisayarlara ihtiyaç duyarken Sulon Q'nun bu işin altından tek başına nasıl kalkacağı merak konusu.

Cihazın diğer özellikleri arasında 8GB DDR3L RAM ve 256GB SSD depolama alanı var. Tüm bu teknik özellikler, VR için alt seviyede kalıyor. Ancak DirectX 12, Vulkan ve AMD'nin LiquidVR API'sı, bu donanımdan en fazlasını almamızı sağlayabilir. Cihazın bağlantı noktaları 2 USB 3.0 Type A portu, bir microHDMI çıkışı, Wifi 802.11n/ac ve Bluetooth 4.0'dan oluşuyor.

Sulon Q'nun sanal gerçeklik deneyimini herhangi bir PC'ye ihtiyaç duymadan sunabilecek olması bizce kulağa oldukça hoş geliyor. Başlığın "ilkbahar sonunda" piyasaya sürülmesi planlanıyor. Fiyat konusundaysa şimdilik herhangi bir bilgi yok, ancak güçlü bir PC'ye ihtiyaç duyan Oculus Rift'in bile 600 dolara malolduğunu düşünürsek, pahalı bir cihaz bekleyebiliriz.

Okuyucu Yorumları