AMD, x86 ve ARM işlemcileri birleştirdi!

x86 ve ARM işlemcileri ilk kez birleştiren teknoloji devi, yeni bir çağı başlatmak üzere!

x86 ve ARM'yi birleştirdi!

Cesur bir stratejik karar veren AMD, bulut bilişim ve veri merkezi sunucularından başlamak üzere çeşitli pazarlar için x86 işlemcilerine ek olarak 64-bit ARM teknolojisine sahip işlemciler de üreteceğini duyurdu. AMD'nin ilk ARM teknolojisi tabanlı işlemcisi, bilişim dünyasına hayat veren yoğun ve enerji tasarruflu veri merkezleri için üretilmiş olan bir 64 bit çok çekirdekli Yongada Sistem (System-on-a-Chip (SoC)) olacak. İlk ARM teknolojili AMD Opteron işlemcilerin 2014'te üretime girmesi ve yüksek performanslı sunucu kumaşı AMD SeaMicro Freedom kumaşla tümleşik olması hedefleniyor.

AMD'nin yeni tasarım çalışması, yoğun bulut bilişim çözümlerinde watt başına daha yüksek performans elde etme talebine karşılık veriyor. Sektörün genel kullanıma yönelik ilk 64 bit x86 sunucu işlemcisini AMD Opteron adı altında 2003'te piyasaya süren AMD, şimdi de çeşitli veri merkezlerinde optimum performans ve enerji verimliliği sağlamak için x86 ile 64 bit ARM ekosistemlerini birbiriyle buluşturan ilk üretici olacak.

"AMD, veri merkezlerinde 64 bit bilişime geçişi AMD64 ile hızlandırmıştı ve yine aynı iki kollu strateji doğrultusunda, hem x86 hem ARM teknolojilerine dayalı, verimliliği yüksek 64 bit sunucu işlemcileriyle sektördeki ikinci büyük kırılmayı başlatacak," diyen AMD CEO'su Rory Read, sözlerini şöyle sürdürdü: "ARM ile işbirliğimiz sayesinde AMD'nin 64 bit sunucu işlemcisi alanındaki bilgisini ve sektörün lideri AMD SeaMicro Freedom sunucu kumaşı olanaklarını, modern veri merkezlerine en esnek ve eksiksiz bilişim çözümünü sunmak için kullanacağız."

Sektörde bir dönüşüm başlatacak

Sektörde bir dönüşüm başlatacak

"Sektörde müşterilerin taleplerini karşılayabilmek için kesintisiz yenilik gerekiyor ve ortaklarıyla birlikte ARM, bu ihtiyaçları karşılayacak enerji tasarruflu çözümleri sürekli geliştiriyor," diyen ARM CEO'su Warren East, şöyle konuştu: "AMD, ARM ile işbirliği yaparak geniş bilgi birikimini, özellikle AMD Freedom sunucu kumaşını ARM 64 bit işlemcilerle birleştirecek ve sektörde bir dönüşüm başlatacak."

Veri merkezi talebinde yaşanan patlama, bilişim sistemlerini çok çeşitli çözümlerle optimize etme imkanını da beraberinde getirdi. AMD de seçeneklerin geniş olduğu bir ekosistem oluşturmak için AMD Opteron x86 mikroişlemciler, Heterojen Sistem Mimarisi (HSA) ile tasarlanmış yeni, sunucu sınıfı Hızlandırılmış İşlemciler (APU) ve yakında çıkacak 64 bit ARM tabanlı çözümler sunuyor.

ARM ile stratejik ortaklık, AMD'nin mega veri merkezi uygulamalarına çift koldan çözüm sunma stratejisinin bir parçası. AMD mart ayında yüksek yoğunluklu ve enerji tasarruflu sunucularda lider SeaMicro'yu satın aldığını açıklamıştı. Bugünkü açıklamanın ardından, AMD SeaMicro Freedom sunucu kumaşını lider AMD Opteron, ARM ve x86 tabanlı işlemcileriyle bütünleştirecek olan AMD, yüzlerce hatta binlerce işlemci öbeğinin birbirine bağlanarak enerji açısından en verimli çözümler sunmasını sağlayacak.

"Geçen on yılda bilgisayar sektörü, kişisel bilgisayarlar ve sunucular için x86 mimarisi ile taşınabilir cihazlar için ARM mimarisi üzerinden iki kolda ilerledi," diyen Insight 64 Araştırma Uzmanı Nathan Brookwood, şöyle konuştu: "Önümüzdeki on yılda bu teknolojilerin sağlayıcıları, diğer teknolojinin egemen olduğu pazarlara da yayılmak isteyecek. AMD'nin bugün çıkmış olduğu yol, hem x86 hem ARM mimarisine dayalı ürünler geliştirebilmesini sağlayacak ve bu da şimdilik başka hiçbir yarıiletken üreticisinin sahip olmadığı bir imkan."

Okuyucu Yorumları