AMD’nin yeni mobil gücü

Dizüstü bilgisayarlara 64 bit işlem gücünü getiren AMD, yeni Turion 64 ile buna daha fazla taşınabilirlik ve güvenlik ekliyor. Yazımızı okuyarak, AMD’nin yeni mobil işlemcisi hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

AMD’nin yeni mobil gücü

Socket 754 yuvasını kullanan Turion64, bu sayede masaüstü sistemlerde de kullanılabilir. Elbette bunun her anakart için mümkün olacağını söyleyemeyiz. Kullanmak istediğiniz anakartın BIOS’unun AMD 64 bit işlemcilerde bulunan E-stepping’i ve Turion 64’ün çalıştığı düşük voltajları desteklemesi şart. Asus ve DFI gibi birçok üretici şimdiden bazı anakart modelleri için gerekli güncellemeleri hazırladı.

Masaüstü kullanımı için göz önünde bulundurmanız gereken başka noktalar da var: Her şeyden önce, Socket 754 yuvalar için hazırlanan standart soğutucuları kullanmamak gerekiyor. Turion64 işlemcisinin üzerinde çekirdeği koruyacak bir katman bulunmadığı için güçlü bir soğutma kullanmazsanız, Turion 64 kolayca zarar görebilir.

AMD’nin yeni mobil gücü

Bellek kontrol arabirimi ile daha fazla bant genişliği

Tüm işlemcilerde L1 ön belleğin standart olarak 128 KB boyutunda olduğunu görüyoruz. L2 ön belleği ise ML-32 ve MT- 32’de 512 KB, diğer tüm Turion 64’lerde ise 1 MB. AMD, ön belleği 2 MB’a çekmek yerine, masaüstü 64 bit işlemcilerinde yer alan bellek denetim arabirimini işlemciye entegre etmiş. Bu sayede, işlemcinin bellekle olan veri alışverişini düzenleyerek, diğer bileşenlerle olan veri alışveriş hızının artması sağlanıyor. AMD’nin HyperTransport teknolojisi, işlemci ve entegre arabirimler arasında 6,4 GB/sn hızında ve 1.600 MHz frekansında iletişim sağlıyor. Belleğe ayrılan bant genişliği ise 3,2 GB/sn hızında. 400 MHz hızında çalışan PC3200 bellekleri destekleyen kontrol arabiriminin çift kanal desteği olmaması ise açıkçası hayal kırıklığı yaratıyor. Intel mobil platformlarına göre bir farklılık da bu sayede ortaya çıkıyor ve anakart üzerinde iki yerine bir yonga seti bulunması yeterli oluyor. Bu, güç kullanımı için önemli bir gelişme. Turion 64, işlemci hız ve voltajını sistemin çalışma yoğunluğuna göre adapte edebilmesiyle de daha fazla pil ömrü sunuyor. PowerNow! teknolojisiyle tam güç çalışırken 1,35 Watt güç çeken Turion 64, yarı güce düştüğünde 0,9 Watt güç çekiyor. Yeni AMD mobil işlemcisi, taşınabilir sistemlerin vazgeçilmezi haline gelen kablosuz ağ teknolojilerinde 802.11a/b ve g desteğinin yanında, Bluetooth ile de uyumlu.

Bütünleşik virüs koruması donanım tabanlı güvenlik sağlıyor

Diğer 64 bit işlemcilerde olduğu gibi Turion64 de Enhanced Virus Protection adında bir virüs koruma sistemine sahip. Bu işlemciyi üzerinde Service Pack 2 kurulu bir Windows XP işletim sistemi ile kullandığınızda, belleğe yerleşerek sisteminize zarar verebilecek truva atları, virüs ve solucanlara karşı işleyen hazır bir güvenlik duvarı oluşuyor.

Bellek üzerine yerleşerek buradan harekete geçen veri tabanlı bu zararlı programlar, bir dosya okumaya, yazmaya veya bir başka programı harekete geçirmeye çalıştırdığında işletim sistemi kullanıcıyı uyarıyor ve bu programın aktivitesini sonlandırıyor.

AMD’nin yeni mobil gücü Hafif ve ince dizüstülerde Turion64 dönemi başlıyor

Test merkezimize gönderilen Turion ML-30 işlemcili dizüstü bilgisayar, yaptığımız incelemeler sonucunda Intel Centrino’da kullanılan Pentium M işlemciyle başabaş bir performans ortaya koydu. Isınma konusunda rahatsızlık yaratmadığını söyleyebiliriz. Zira eşdeğer bir Mobile Athlon64 ile tecrübe ettiğimiz yüksek ısıdan eser göremedik. Turion 64’ün düşük ısı yaratması ve az voltaj ihtiyacı pil ömrü konusunda önemli bir artış sağlayarak, Intel Pentium M işlemcisine ciddi bir rakip olmasını sağlayacaktır.

Dahili bellek denetçisi voltaj konusunda avantaj sağlamasının yanında, darboğaz tabir edilen sistem sıkışmalarına da son veriyor. AMD’nin 64 bit desteği ve dahili virüs korumasını geleceğe dönük en önemli avantaj olarak görüyoruz. Bileşenler konusunda üreticileri sorumlu kılan AMD, ekran kartı, kablosuz ağ kartı, ses kartı gibi donanımlara bir standart getirmediği için, kullanıcıları satın almadan önce titiz bir araştırma yapmaya itecektir.

Aytun Çelebi
[email protected]

Taşınabilir bilgisayarların satış grafiği son yıllarda giderek artan bir ivme çiziyor. Özellikle geçtiğimiz yıl, dünyada satılan dizüstü bilgisayar sayısının masaüstü bilgisayar sayısını geçmiş olması, geleceğin mobil dünyada olduğunun güçlü bir göstergesi.

AMD ve Intel: Dizüstünde büyük çekişme ne durumda?

Açıkçası masaüstü bilgisayarlarda olduğu gibi dizüstü sistemlerde de önemli bir rekabet var. Eskiden son derece popüler olan AMD, bugüne dek iki sebepten dolayı dizüstü pazarında geride kaldı. Bu sebeplerin ilki, Intel’in Centrino konseptini bir marka haline getirmedeki başarısı. İşlemci, anakart ve kablosuz ağ bağlantısına bağımlı olan bu konsept, kullanıcılar tarafından hızla benimsendi ve bu sayede hedeflediği başarıya ulaştı. Diğer sebep ise AMD’nin aslında elinde hazır olan güçlü masaüstü teknolojilerini dizüstü pazarına uyarlamakta geç kalması.

AMD, Athlon XP’ler ile yakaladığı çıkışı sürdürmek ve mobil pazarda yerini alabilmek için Sempron işlemcisini Mobile Sempron adıyla taşınabilir sistemlere uyarladı. Fakat fazla ısınan ve performans açısından bekleneni veremeyen bu işlemci, yeterince tutulmadı. Intel, Pentium M işlemcisini taşıyan Centrino konseptiyle daha da güçlü bir çıkış yakalayınca, AMD buna Athlon 64 ile karşılık verdi. Mobile Athlon 64, üst sınıf bir dizüstü arayışındakiler için iyi bir alternatif oluşturmayı başardı ve AMD’nin dizüstü pazarında bir çıkış yakalamasını sağladı. Ancak, yüksek güç tüketimi ve buna bağlı olarak artan ısı problemi, AMD’nin yeni bir arayı ş içine girmesine sebep oldu.

AMD, Athlon 64 tabanına yaptığı yeni eklentilerle Turion 64 işlemcisini oluşturdu. Böylelikle AMD, mobil pazarda ciddi bir katılımcı haline geldi.

Intel’in Centrino ile yakaladığı başarı- nın ardında, sabit bileşenleri bir araya getirmesi yatıyor. AMD ise çeşitliliği artırmak için açık bir ekosistem oluşturarak her üreticinin, tamamen kendi seçtiği bileşenlerle bir Turion64 dizüstü hazırlayabilmesini sağlıyor. Böylece Turion64’ü hem ince ve hafif, hem de üst sınıf dizüstü bilgisayarlarda görebileceğiz.

Turion64, yeni işlemci özelliklerini beraberinde getiriyor

AMD yeni işlemcisiyle taşınabilir bilgisayar pazarındaki kullanıcılara doğrudan erişmek istiyor. Düşük güç tüketimini ve ısı problemini ortadan kaldırmayı ve hedefleyen yeni mimaride, Intel’in Pentium M işlemcisinde yer almayan bazı özellikler bulunuyor. Bunların başında SSE3 desteği, 64 bit işlem gücü ve dahili bir bellek yöneticisi geliyor. Intel’in yol planına baktığımızda, bu tip özelliklerin en az 1 sene daha Intel mobil platformlarında yer almayacağını görüyoruz. Acaba AMD, Turion ile mobil pazarını ele geçirebilecek mi? Gelin bunu birlikte keşfedelim.

AMD, işlem sayısına göre yaptığı işlemci kodlarını Turion’da korumayarak, işlemcileri taşınabilirlik ve performansa göre adlandırabileceği yeni bir yöntem geliştirmiş. ML koduyla başlayan işlemciler (ML-30, ML-32, ML-34, ML-37) 35 Watt güç tüketimine sahipken, MT koduyla başlayan işlemciler (MT-30, MT-32 ve MT-34) 25 Watt güç tüketiyor. İşlemci kodunun yanındaki rakamlar ise 1,6 GHz ile 2 GHz arasında değişen işlemci hızının bir göstergesi. Yani yeni mobil işlemcilerde bir MHz artışı yok.

Lancaster kod adıyla üretilen Turion64 çekirdeği 0,09 mikron mimarisi ile hazırlanmış. Bu da 0,13 mikron mimarisi ile hazırlanan Mobile Athlon64’lere oranla düşük maliyetli bir üretim sağlıyor; ayrıca düşük ısı ortaya çıkarıp, daha az güce ihtiyacı duyuyor. Bunlar da takdir edersiniz ki, taşınabilir sistemler için önemli noktalar. AMD, ileride Mobile Athlon64’lerin de 90nm mimarisi ile üretileceğini belirtiyor. Yani AMD’nin 90nm mühendisliğiyle üretilen tek mobil işlemcisi Turion 64 olmayacak.

Okuyucu Yorumları