AMOLED ekranlarda burn-in'e engel olun!

AMOLED ekranlı cihazların baş belası Burn-in sorununa engel olmak, bu basit önlemlerle mümkün!

AMOLED ekranınızı kurtarın!

AMOLED ekranlar, zaman içinde "burn-in" olarak adlandırılan sorunun kurbanı olabiliyorlar. Sıkça görüntülenen görsellerin ekranda iz bırakmasıyla sonuçlanan burn-in'i engelleyebilecek bazı uygulamalar ve yöntemler var.

Telefonunuzun AMOLED ekrana sahip olup olmadığını bilmiyorsanız, Samsung, LG ve Motorola'nın AMOLED'den faydalandığını söyleyelim. Bu ekrana genellikle amiral gemilerinde rastlansa da, Samsung'un Galaxy Mini serisi gibi bazı serilerde de AMOLED ekranlar kullanılabiliyor. Ancak Samsung telefonlar donanımsal gezinti düğmelerine yer verdiğinden, Motorola ve LG'ye göre daha az burn-in sorunu yaşıyorlar.

Burn-in neden gerçekleşir?

AMOLED ekranlardaki ışık yayan pikseller (veya diyotlar), zaman içinde tutarlılıklarını kaybederler. Bu kısmen piksellerin aynı oranda zayıflamamasından kaynaklanmaktadır. Navigasyon ve durum simgeleri sürekli olarak ekranda gösterildiği için, öncelikle bu simgelerin bulunduğu alandaki pikseller eskir.

Kullanıcı arayüzündeki düğmelerin beyaz olması, bu duruma katkıda bulunur. Beyaz ışığı oluşturmak için birbirine yakın olan şu üç renk, aynı anda yakılır: Kırmızı, mavi ve yeşil. Kırmızı diyotlar en uzun ömre sahiptir, onu yeşil izler. En çabuk eskiyen diyotsa mavidir.

LCD, e-ink ve diğer ekran teknolojilerinde bu tür bir sorun yoktur. Yani AMOLED ekranlarda daha iyi kontrast için uzun ekran ömrü feda edilmektedir. Peki AMOLED ekranın ömrünü nasıl uzatabilirsiniz?

Temel adımlar, immersive modu ve diğer yöntemler

Temel adımlar, immersive modu ve diğer yöntemler

Temel adımlar

AMOLED ekranınızın ömrünü uzatmak için yapabileceğiniz ilk şey, ekran parlaklığınızı azaltmak. Bunun yanında ekranınızın zaman aşımını mümkün olduğunca kısaltın.

"Immersive" modu

Android'deki "Immersive" modu, arayüzün üst ve alt tarafındaki çubukları ortadan kaldırıyor. Google, bu işlevi uygulama bazında sunduğu için, kalıcı çubukları kaldırmak için, her uygulamanın ayarını ayrı olarak yapmanız gerekiyor. Ancak merak etmeyin, bu işi sizin için yapabilecek uygulamalar var.

Gezinti çubuğunu kaldırabilen uygulamaların başında GMD Immersive geliyor. Android arayüzünün alt tarafında yer alan çubuğu görünürden kaldırabilen GMD Immersive, ekranın altından veya üstünden parmağınızı içeriye doğru sürdüğünüzde onu tekrar gösterebiliyor.

Uygulama reklam göstermese de, ekranın altına kırmızı bir çizgi ekliyor. Kırmızı çizgi, az önce bahsettiğimiz gibi beyaz ve maviye göre daha az hasar verdiğinden, bu önemli bir sorun değil. Kırmızı çizgiyi kaldırmak isterseniz, 3,32 dolarlık bir uygulama içi ödemeyle Pro sürümüne yükseltebiliyorsunuz.

Duvar kağıdını değiştirin

Colors uygulaması, duvar kağıdınızı düz bir renkle değiştirmenize olanak tanıyor. Siyah bir duvar kağıdı kullanarak hem pil ömrünüzü, hem de ekran ömrünü uzatmanız mümkün.

AMOLED ekranlarda burn-in'e engel olun!

SwiftKey

Burn-in efektini azaltmakta SwiftKey gibi üçüncü parti uygulamalardan da faydalanabilirsiniz. SwiftKey'in (ücretli) koyu renkli Pumpkin klavye teması, AMOLED ekranınızı korumanıza yardımcı olacaktır.

Okuyucu Yorumları