Android 4.2, 4.3 ve 4.4'teki yenilikler!

Android 4.2'ye geçerken neler değişmişti? Peki 4.3'te ne değişti; 4.4'te neler değişecek? İçeride...

Android 4.2, 4.3 ve fazlası!

Cebinizi veya tabletinizi Android 4.2 veya Android 4.3'e yükseltip yükseltmemek çoğunlukla ihtiyaçlarınıza bağlı. İki sürüm de çok büyük yenlikler getirmiyor ve tüm yeni işlevler işinize yaramayabilir.

Android 4.0'da veya 4.1'de sıkışıp kaldıysanız, yükseltmek için beklemeli veya Custom ROM yüklemekle uğraşmalı mısınız? Aşağıda sürümlerin getirdiği yeniliklere göz atarak daha iyi karar verebilirsiniz.

Android 4.1'den Android 4.2'ye geçerken sunulan yenilikler

Hareketle yazma: Android'in en iyi özelliklerinden biri olan hareketle yazma işlevine alıştıktan sonra onu bırakmanız oldukça zor. Bununla birlikte Android 4.2'den itibaren Google, klavyesini Google Play'de indirmeye sunmaya başlamış durumda. Yani Android 4.0 ve üzerine sahip herhangi bir kullanıcı, onu indirip kullanabilir. Üçüncü parti seçenekler de tabi ki mevcut.

Miracast desteği: Miracast destekli bir TV'ye, medya kutusuna vs. sahipseniz, telefon veya tabletinizdeki içeriği TV'ye akış yapabilirsiniz

Photosphere: Yeni Nexus'lu cihazlarda kullanılabilen bu işleve sunulan destek aslında oldukça kısıtlı. İşlev, biraz uğraşarak 360 derecelik fotoğraflar çekmenize izin veriyor. Ancak onu ne sıklıkta kullanacağınız tartışmalı bir konu.

Kamera uygulaması arayüzü: Bu sürümde yenilenen kamera arayüzü, fotoğraf çekme düğmesinin etrafındaki siyah çubuğu kaldırıyor ve sadece aylar ve kamera modu düğmelerini bırakıyor. Dolayısıyla uygulama daha sade bir görünüme sahip.

Kilit ekranı widget'ları ve fazlası

Kilit ekranı widget'ları ve fazlası

Kilit ekranı widget'ları: Bu işlevin eklenmesi bizce yerinde olmuş. Kilit ekranında sağa sürükleyerek kamera uygulamasına, sola sürükleyerek widget ekleyebildiğiniz bir sayfaya geçiş yapabiliyorsunuz. İşlev geliştiricilere açık olduğundan potansiyeli de oldukça yüksek.

Hızlı ayarlar: Uyarı çubuğunu aşağı çektiğinizde sağ üstte göreceğiniz simgeye dokunarak Hızlı Ayarlar'a çağırabiliyorsunuz. Custom ROM'larda bu menüyü özelleştirmeniz mümkün.

Çoklu kullanıcı desteği (sadece tabletlerde): Tabletinizi ailenizin bireyleriyle ve zaman zaman arkadaşlarınızla paylaşıyorsanız, onlar için farklı profiller oluşturabilmek işinize gelecek.

Saat uygulaması: Saat uygulaması artık zaman sayacı ve kronometre sekmeleriyle geliyor. Bu işlevlerin ne yaptığını anlatmamıza ise sanırız pek gerek yok.

Daydream: Bu işlev, telefonunuzu istasyona yerleştirdiğinde veya şarjdayken bir ekran koruyucusu gibi çalışıyor. Potansiyeli olsa da biz şimdiye kadar pek işe yaradığına şahit olmadık.

Android 4.2'den 4.3'e geçişte gelen yenilikler

Android 4.2'den 4.3'e geçişte gelen yenilikler

Android 4.2'den 4.3'e geçerken gelen yenilikler

Kısıtlı profiller (sadece tabletler): Kısıtlı profiller, Android 4.2'deki çoklu kullanıcı desteğini temel alıyor ve örneğin çocuğunuzun uygulama içi alışveriş yapmasına engel olabiliyor. Gayet faydalı bir işlev ancak sadece tablet kullanıcıları için.

Bluetooth Smart desteği: Bluetooth 4.0 Low-Energy destekli bir cihaza sahipseniz, bu cihazlarınız Android 4.3 ile gayet iyi geçinecek.

OpenGL ES 3.0 desteği: OpenGL ES 2.0'dan 3.0'a geçiş, grafik performansında bir miktar artış sağlayacak. Bu artış şimdilik fark edilir seviyede değil.

Kamera uygulaması arayüzü: Küçük ayarlamalar yapılan kamera arayüzünde ayarlar halkasının yerini yarım halka almış.

Daha iyi bir çevirme sistemi: Arama tuşlarıyla yazmaya başladığınızda artık yazdığınızla eşleşen kişilerinizi göreceksiniz. Aynı Samsung'un TouchWiz'li ve HTC'nin Sense'li ceplerine eklediği işlevlerde olduğu gibi.

4.4 KitKat'ta neler var?

Android 4.4'ün ismi dışında henüz çok fazla şey bilinmiyor. Google'ın Key Lime Pie adı yerine Neste'yle anlaşarak KitKat ismini kullanacağı resmi olarak ortaya çıkmıştı. KitKat hakkındaki söylentiler oldukça yoğun. Google'ın web sitesine göre Android Kitkat, "Harika bir Android deneyimini herkesin önüne sunacak." Android KitKat'ın Ekim sonlarında veya Kasım'ın başında resmi olarak duyurulmasını bekleyebiliriz. Bu sırada yeni bir Nexus 5 ve Nexus 10 ile tanışmayı da bekleyin.

Okuyucu Yorumları