Android 5.0'da görmek istediğimiz 10 yenilik

Android'in bir sonraki "büyük" sürümü "Lime Pie" hangi yeniliklerle gelebilir?

Android 5.0'dan beklenenler

Galaxy Nexus ile 2011'in sonlarında ortaya çıkan mobil işletim sistemi Android 4.0 ve Nexus 7 ile gelen Android 4.1 "Jelly Bean"i her ne kadar çoğumuz kullanamasa da, artık onları yakından tanıyoruz. Peki Google'ın "Lime Pie" kod adı altında geliştirdiği Android 5.0 hangi yeniliklerle gelecek? İşte Android 5.0'dan umduklarımız.

1. Performans profilleri: Yatmadan önce telefonunuzu ayarlamak bazen sıkıntılı bir iş olabiliyor. Android 5.0'da performansı daha iyi ve otomatik olarak yönetecek bir işleve ihtiyaç duyulduğunu düşünüyoruz.

2. Daha iyi çoklu cihaz desteği: Google, Android'li telefon ve tablete sahip teknoloji severlere faydalı işlevler sunsa da unutulmuş bazı alanlar yok değil. Örneğin Play Store yoluyla indirdiğiniz bir filmi cep telefonunuzla seyretmeyi bırakıp buna tablette devam etmeniz mümkün olmuyor. Google'ın Android 5.0'da bu sorunu düzeltmesini umuyoruz.

3. Gelişmiş sosyal ağ desteği: Android, kutudan çıktığı haliyle önemli bir sosyal ağ desteği sunmuyor. Sosyal widget'ların çoğu, donanım üreticileri tarafından sağlanıyor. Google, kendi sosyal ağı Google+'ı tanıtmakta iyi bir iş çıkarıyor olabilir, ancak diğer sosyal ağlarla daha sıkı bir entegrasyon sağlaması gerekiyor.

4. Çizerek yazma: HTC ve Sony, Swype stili yazma çözümlerini ceplerinde sunuyor. Benzer bir özelliğin Google tarafından Android 5.0 ile sunulmasını istiyoruz.

Videolu sohbet uygulaması

Videolu sohbet uygulaması

5. Videolu sohbet uygulaması: Google dahil birçok donanım üreticisi, tabletlerine ve akıllı ceplerine ön yüz kamerası yerleştiriyorlar. Ancak hiçbiri ortak bir video uygulaması sunmuyor. Bu durumda Skype'ı indirerek çalışmasını ummaktan başka çareniz kalmıyor. Google'ın bu soruna bir çözüm getirmesi bizce şart.

6. Kişileri çoklu seçme: Android'de birden çok kişiye e-posta göndermek için öncelikle bir kişiye e-posta yazmaya başlamanız, ardından diğer kişileri eklemeniz gerekiyor. Ancak bu çoklu seçim işlevinin kişi listesinde de sunulması, bizce çok daha iyi olabilirdi.

7. Cihazlar arasında SMS eşitleme: SIM kartınızı sıkça farklı telefonlarda kullanıyorsanız, mesajlarınızı takip etmekte zorlanabilirsiniz. Dolayısıyla Google'ın Android 5.1'de mesajlarımızı bulut yoluyla farklı cihazlar arasında eşitleme gibi bir işlev sunması, mesajlarınızı yönetmeyi oldukça kolaylaştırabilir.

8. "Hiç güncelleme" seçeneği: Böyle bir özellik geliştiricilerin canını sıkacağından eklenme olasılığı düşük. Ancak bir uygulamaya gelen güncellemeleri tamamen reddetmek gibi bir işlev, bizi onu yanlışlıkla güncellemekten alıkoyabilirdi.

9. Ücretsiz kodlar: Apple, uygulamaları ücretsiz olarak kullanmaya yönelik kodlar dağıtıyor, ancak Android'de böyle bir etkinlik hala yok. Google'ın yapacağı bu tür bir uygulama, uygulamaların çok daha kolay ünlenmesini sağlayabilir.

10. Son isteklerimiz: Ayarlar ekranındaki ayar listesini alfabetik olarak sıralayabilmek, oldukça hoş olabilirdi. Android, çok sayıda seçenekle geliyor ve bu seçenekler arasında kaybolmak hiç de zor değil. Android 5.0 ile pil üzerinde bir yüzde göstergesi gösterilmesi de memnuniyetle karşılayacağımız yeniliklerden birisi olurdu.

Okuyucu Yorumları