Android, 5 senede neler yaptı?

Android işletim sistemi artık 5 yaşında... İşte akıl almaz bir maceraya sahne olan 5 yıl!

Android'in müthiş yolculuğu!

Google'ın popülerliği ivmelenerek artmaya devam eden mobil işletim sistemi, 5 Kasım 2012 itibariyle artık 5 yaşında. Peki Android bugün ne kadar cihazda kullanılıyor, rakamlar ne söylüyor?

Google, geçtiğimiz Eylül ayında Android etkinleştirme sayısının yarım milyara ulaştığını söylemişti. Yine yakın bir zamanda Google yönetim kurulu başkanı Eric Schmidt, her gün 1.3 milyon Android cihazının etkinleştirildiğini açıklamıştı. Buradan yola çıkarak o günden bu güne 570 milyon toplam etkinleştirme yapıldığını hesaplayabiliriz. Bu ise toplamda neredeyse yeryüzündeki her 10 insandan 1'i için Android cihazına denk geliyor.

Schmidt'in sarfettiği rakamlardan yola çıkarsak, Android'in önümüzdeki sene bu günlerde 1 milyar cihaza ulaşacağını tahmin edebiliriz. Ücretsiz kullanılabilen Facebook'un 1 milyar kullanıcıya ulaşmasının daha uzun sürdüğünü düşündüğümüzde Android'in büyüme hızı gerçekten de etkileyici.

Android arayüzleri, çarpıcı Android rakamları... Haberimizin ikinci sayfasında...

Android arayüzleri, çarpıcı Android rakamları

Android arayüzleri, çarpıcı Android rakamları

Mayıs ayında açıklanan rakamlar ise 4.000 farklı Android kullanıcı arayüzünün bulunduğunu söylüyor. Ancak bu rakamın içerisinde Custom ROM'lar da var. Birbirinden farklı Android cihazı sayısının bu senenin başlarında 600 olduğu düşünülüyor.

Android sürümlerine geldiğimizde ise Google'ın 1.5 "Cupcake" ile beraber tatlı isimleri kullanmaya başladığını görüyoruz. Ancak birçok kullanıcı, bugün hala tüm Android'li cihazların yüzde 3.1'inde bulunan Android 2.1 ile Android dünyasına katıldı. Onu takip eden Froyo, Google'a göre bugün Android'li cihazların yüzde 12'sinde bulunuyor.

Android 2.3 Gingerbread, bugünkü Android'li cihazların yüzde 54'ünü oluşturuyor. Android 4.0 Ice Cream Sandwich ise yüzde 25.8 kullanım oranına sahip. Android'in son sürümü Jelly Bean'i kullanan Android cihazlarının oranı ise şu an için sadece yüzde 2.7.

Uygulama cephesinde de büyük rakamlar konuşuyor. Üçüncü parti Android uygulama mağazası AppBrain, şu an 556.802 Android uygulamasının kullanıma sunulduğunu söylüyor. Bunun yanında AppBrain'e göre en çok kullanılan 10 Android'li cepten 8'i, Samsung'un Galaxy serisine ait.

Okuyucu Yorumları