Android 6.0, iOS 9'a karşı!

Google ve Apple'ın mobil işletim sistemlerinin son sürümlerini, en temel yönleriyle karşılaştırdık!

Android 6.0, iOS 9'a karşı!

Google ve Apple'ın işletim sistemlerinin yeni sürümleri ortaya çıktığına göre onları tekrar karşılaştırmanın zamanı geldi. İki devin ekosistemleri arasında kararsız kaldıysanız, yazımızı okumaya devam edin.

Tasarım ve arayüz

Android 6 ve iOS 9, görsel anlamda büyük bir değişiklik getirmiyor. Google'ın Material Design'ı renkli, kalın ancak hoş görünümlü tasarımını koruyor. iOS ise biraz daha temiz ve şık. Hangisinin daha güzel göründüğünün kararını vermek, size ait bir iş.

Split View ve Slide Over işlevleriyle iOS 9'un tablette biraz daha avantajlı olduğunu söylemek mümkün. Android ise büyük cihazlarda biraz "uzatılmış" gibi görünüyor.

Önemli farklar

Android, kişiselleştirme konusundaki liderliğini sürdürüyor. iOS uygulamaları uyarı merkezine araçlar yerleştirebiliyorlar, ancak giriş ekranınıza takvim eklemek istiyorsanız bunun için Android'li bir cihaza ihtiyacınız var. Bunun yanında alternatif bir launcher yükleyerek Android'in stok görünümünü değiştirme olanağına iOS'ta sahip değilsiniz.

Apple'ın varsayılan numara çevirici, SMS veya kişiler uygulamasını beğenmiyorsanız bunları değiştirme imkanınız bulunmuyor. Bu birçok iOS kullanıcısı için sorun değil, ancak daha fazla özgürlük için Android'i tercih etmelisiniz.

Apple'ın son zamanlarda gizliliğe giderek daha çok önem verdiğine değinmek gerekiyor. Örneğin Siri'nin depoladığı bilgiler Apple'a gönderilmiyor, ancak bu cihazlar arasında size özel bir deneyim sunmada bazı dezavantajlar doğurabiliyor.

Farklar ve benzerlikler

Farklar ve benzerlikler

Android'in "parçalanma sorunu" halen devam ediyor. Nexus cihazlar hariç Android'in son sürümünü almak, hala sıkıntılı bir iş. iOS güncellemeleri ise daha hızlı ve daha basitler; üstelik eski cihazlara da sunuluyorlar. Bu yüzden Android tutkunlarının çoğu, Nexus'tan ayrılmıyor.

Benzerlikler

Android, bu sene iOS'u bazı alanlarda yakalarken aynısı, aksi yönde de gerçekleşti. Örneğin parmak izi tanıma ve yeni uygulama izinleri sistemi Android'e eklendi. Apple ise düşük güç modunu ve bir tür "geri dön" düğmesini işletim sistemine ilave etti.

Android, donanımsal şifrelemeyi bir standart olarak destekliyor ancak bu destek, cihaza göre değişiyor. Apple'ın bu işi daha önce yaptığını da atlamamak gerekiyor. İki işletim sisteminin uygulama geçiş ekranı bile birbirine oldukça benziyor. Ayarları hızla açıp kapamanızı sağlayan açılır-paneller, iki işletim sisteminde de mevcut.

Okuyucu Yorumları