Android'de asla değişmeyecek 4 şey

Android her yeni sürümünde biraz daha değişiyor ama bu 4 "şey" asla değişmeyecek...

Asla değişmeyecek 4 şey

Android oldukça sağlam bir mobil işletim sistemi olarak hayatına devam ediyor ve beklentilerin ötesinde bir başarı yakalıyor. Her yeni sürümde bir şeyler değişiyor; gelişiyor. Ama Google için asla değişmeyecek şeyler de var. İşte Android'de kolay kolay değişmeyecek 4 şey...


1- Google uygulamaları

Açık kaynak kodlu Android'de kullanıcıların her zaman, her yeni sürümde görmek zorunda olduğu şey: Google Uygulamaları... Bu uygulamalar devamlı Android içerisinde olacak denebilir. Gmail, Google Talk, Maps ve diğer araçlar Google tarafından kontrol ediliyor. Bu uygulamaların hepsi çoklu dokunmatik destekliyor. Kullanımda farklar olmasına karşın Google uygulamaları bütün Android cep telefonlarında çok hızlı çalışıyor...

2- Google Play (Android Market)

2- Google Play (Android Market)

Apple kendi uygulama pazarını çok sıkı kontrol etmekle suçlanırken, Google fazla başıboş bırakmakla suçlanıyor. Eski adıyla Android Market, yeni adıyla Google Play olan Android uygulama mağazası oldukça zengin bir içerik sunmasına karşın hem cep telefonu üreticileri, hem de cep telefonunu satan servis sağlayıcılar kendi uygulama mağazalarını da açabiliyor.

Fakat ne olursa olsun, Android kaçıncı sürüme gelirse gelsin, içerisindeki Google uygulama mağazasını her zaman göreceğiz. Zaten alternatif mağazalar, asla Google'ın mağazasının sunabildiği zenginliği sunamıyor ve sunması da pek mümkün değil...

Gereksiz uygulamaların kaynağı

Gereksiz uygulamaların kaynağı

3- Gereksiz uygulamalar

Google'ın açık kaynak kodlu bıraktığı işletim sistemi üzerine servis sağlayıcıların uygulama kurmaları pek çoğumuzun canını sıkan bir durum. Fakat bu sorun, ne yazık ki sonsuza dek devam edecek gibi görünüyor.

Kısacası sıfır bir bilgisayarda karşılaşılan işe yaramaz uygulama sorunu kendisini Android platformu üzerinde de gösteriyor. Alınan yeni cep telefonları pek çok gereksiz uygulama barındırdığı gibi, işletim sistemini temiz hale getirecek bir fabrika ayarları seçeneği bulunmuyor.

4- Kilitli güncellemeler

Android işletim sistemini servis sağlayıcıdan aldığınız şekliyle ve servis sağlayıcının güncellemelerine göre kullanmak zorundasınız. Windows gibi temiz bir işletim sistemi kurmak isterseniz, custom ROM'ları kurmanız gerekecek. Fakat bunu yapabilmek için de cihazınızı Root'lamanız şart. İşin kötü kısmıysa, Root işleminin, garantinizi yok edecek olması.

Android özgür bir platform olabilir ama servis sağlayıcılar ellerindeki imkanları sonuna kadar kullanıyor. Ve ne yazık ki bu durum, kullanıcıların özgürlüğünün kısıtlanmasına yol açıyor. İşte bu gerçeğin de, uzun zaman boyunca değişmeyeceği kesin gibi...

Ücretsiz ama masraflı

Ücretsiz ama masraflı
Fikir hakları bedava değil!

5- Patent meseleleri

Microsoft'un uyarılarının boşuna olmadığı ortaya çıktı. Android açık kaynak olmasına karşın kullanılan pek çok teknoloji tartışmalı patent hakları davalarına sebep olmaya başladı. Bu davaların halledilmesi de para demek.

Apple bile sayısız patente sahip olduğu halde davalarla karşılaşıyor, yani bu durum yazılım dünyasının acı bir gerçeği. Sonuçta bu paranın bir yerden sağlanması gerekiyor. Android, Google'a bir sorun ve mali yük olur mu, yoksa buna bir çözüm bulunur mu, Android Market meseleyi çözmeye yeter mi işte bunu zaman gösterecek.

Okuyucu Yorumları