Android için "quantum çağı!"

Android'i geliştirmek isteyen Google, gözünü öyle büyük bir projeye dikti ki...

Android için "quantum çağı!"

Google, 2009 yılında, quantum bilgsayarlar üretecek olan Kanadalı D-Wave ile iş birliği yapacağını duyurmuştu. D-Wave aynı zamanda ilk ticari quantum bilgisayarı üreten firma olarak biliniyor. Firmanın ürettiği quantum bilgisayar NASA tarafından test edilmiş ve gerçek bir quantum bilgisayar olduğu onaylanmıştı. Dolayısıyla, üç kurum da quantum bilgisayarlar üretmek için iş birliği halindeydiler.

Google, sahip olduğu dev reklam ve kullanıcı veri tabanlarındaki verileri işlemek için NASA ise gökyüzünü taramak, dünyanın yörüngesindeki milyonlarca çöpü izlemek ve diğer uzay araştırmaları için sürekli daha fazla işlemci gücüne ihtiyaç duyuyor. Bu ihtiyacın çözümü olaraksa quantum bilgisayarlar görülüyor.

Mayıs ayında üç kurum, Google'ın Quantım Artifical Intelligence Lab'ı kurduğunu açıklamıştı. Bu laboratuvarda, quantum bilgisayarlar yardımıyla gelişmiş yapay zeka çalışmaları yapılacak.

Ancak Google'ın quantum bilgisayarlarla ilişkisi sadece uzayı keşfetmek, kara delikleri bulmak, başka boyutlara kapılar açmak için çılgın deneyler yapmakla sınırlı değil. Firma, Android'in gelişmesi için de quantum bilgisayarları kullanıyor. Android'in sürümlerini daha etkin ve hatasız hale getirmek için testler gerçekleştiren Google böylece milyonlarca test kullanıcısının ulaşabileceği iş gücüne ulaşmış oluyor.

Quantum bilgisayarı yaptılar... Ama önemli bir sorun var; nasıl kullanıldığını bilmiyorlar. Haberimizin ikinci sayfasında...

Bilgisayar tamam ama kullanmayı bilen yok!

Bilgisayar tamam ama kullanmayı bilen yok!

İlginç olan şu ki, Google, NASA ve D-Wave, bir quantum bilgisayar üretmiş olsalar da quantum bilgisayarların tam olarak nasıl kullanılacağını, onunla nasıl çalışılacağını, ondan nasıl daha etkin şekilde yararlanacaklarını tam olarak bilmediklerini, şu anda hala quantum bilgisayarları anlamaya ve keşfetmeye çalıştıklarını itiraf ediyorlar.

Quantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların elektrik devrelerini açıp kapaması gibi değil, nesnelerin aynı anda iki farklı yerde olabileceğini iddia eden quantum fiziğinin kurallarını kullanarak, fotonlarının yardımıyla bilişim işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Bu mekanizmada bilgisayar dili 1 ya da 0'dan değil 1 ve 0'dan oluşuyor. Yani bilgisayar aynı anda hem 1 hem de 0 sonucuna ulaşabiliyor. Bu yeni algoritma ise yepyeni olasılıklar gündeme getiriyor. Bilim ve teknoloji insanları hala quantum bilgisayarların sırlarını çözmeye çalışıyor.

Okuyucu Yorumları