Android için Root artık daha tehlikeli

Android 4.3 ile birlikte root meraklıları için de pek çok şey değişiyor! İşte tüm detaylar...

"Root'lamak artık..."

Gelişmiş teknik bilgiye sahip telefon ve tablet kullanıcıları için Root işlemi, cihazlarını daha efektif kullanmak için vazgeçilmez bir ihtiyaç olarak kabul ediliyor. Ancak firmaların Root'a bakışı çok farklı.

Apple, telefon ve tabletlerinin Root'lanmasını (daha doğrusu Apple için Jailbreak) kesinlikle istemiyor ve bunun güvenlik açıkları doğuracağını iddia ederek kullanıcıları vazgeçirmeye çalışıyor. Microsoft, Root işlemini yasaklamıyor ancak sadece geliştiricilerin Root yapmasını teşvik ediyor. Google ise dolaylı da olsa, kullanıcıların Root yapmasını destekliyor ancak bunun çok riskli olduğunun altını çiziyor.

Root veya jailbreak sayesinde, hem Android cihazlar, hem da iOS'lu cihazlar, üreticinin sağladığı özelliklerden çok daha fazlasına sahip olabiliyor. Dolayısıyla Android kullanıcıları için Root yapmak, bir tür hazine avcılığı gibi heyecanlı bir deneyime dönüşebiliyor.

Ancak, Google'ın Android sistemine yaptığı modifikasyonlar, Root yapmak isteyen kullanıcıları tekrar düşünmeye itiyor. Ünlü bir Android geliştiricisi olan Steve Kondik, Android 4.3 ile Root işleminin hem anlamsız hem de daha tehlikeli hale gelmiş olabileceğinin altını çiziyor. 5 milyon kişi tarafından kullanılan CyanogenMod isimli bir Android modu geliştirmiş olan Kondik, yeni Android 4.3 sürümü ile birlikte, Root işlemi ve Mod yüklenmesiyle elde edilebilen özelliklerin işletim sisteminin standardı haline geldiğini vurguluyor. Ayrıca Google'ın şaşırtı biçimde yeni sistemde Root'u kısıtlayan bazı özellikler de tasarlamış olduğunun altını çiziyor. Ancak açık kaynaklı bir sistem olan Android'de bu kısıtlamaları geçmek büyük bir problem değil.

Google'ın güvenlik önlemlerini arttırmak için bu kısıtlamaları gündeme getirdiğini vurgulayan Kondik, kısıtlamalara karşılık olaraksa yazılım devinin eskiden Root ile yapılabilen bazı işlevleri işletim sistemine standart olarak eklediğini anlatıyor. Bunun da kullanıcıları Root yapmaktan vazgeçirme hedefinin sonucu olduğunu düşünüyor.

Önemli bir Android Mod geliştiricisi bile Root yapmanın artık daha riskli, hatta gereksiz bir işlem olduğunu vurgularken, Android cihaz sahipleri de Root yapmadan önce iki kez düşünmeli...

Okuyucu Yorumları