Android için yeni dönem!

Artık Android'li cihazınıza uygulama kurarken nelere izin vereceğinize kendiniz karar vereceksiniz!

Android için yeni dönem!

Akıllı telefon kullanıcısı olup da gizliliğine önem verenleri özellikle ilgilendiren bir iddiaya göre Google, Android kullanıcılarına yükledikleri uygulamaların erişim haklarını kısıtlama hakkı verme konusunda çalışıyor.

Bilindiği gibi Android platformunda yer alan uygulamaların telefon defteri, konum ve kurulu diğer uygulama bilgileri gibi hassas bilgilere erişimi kurulum esnasında "ya hep ya hiç" mantığı ile yapılıyor. Yani kullanıcı kurulumun tamamlanması için söz konusu uygulamanın, şayet uygulama bu tür veriye ihtiyaç duyuyorsa, telefondaki kişisel bilgilere erişimine izin vermek zorunda kalıyor.

Google'ın senelik Android geliştirici etkinliklerinden Fireside Chat aktivitesinde, Android üzerinde çalışan mühendislerden Dianne Hackborn bu durumun yakında değişebileceğinin sinyalini vererek, şirketin kullanıcılara yükledikleri uygulamaların hangi verilere erişebileceğini seçme hakkı verme konusunda ciddi şekilde kafa yorduğunu söyledi.

Uygulamaların izin modelinde bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı konusunda net bir bilgi vermekten kaçınan Hackborn, şirketin bu konuda çözümler üzerinde çalıştığını ifade etti. Google tarafından konu ile ilgili resmi bir açıklama yapılmasa da Android kullanıcılarının çok da uzak olmayan bir gelecekte yükledikleri uygulamalar üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaları muhtemel görünüyor.

Okuyucu Yorumları