Android'in ayağındaki prangalar!

iOS ve Symbian'ı geride bıraksa da, Android'in ayağına dolanan bu sorunlardan kurtulması şart!

Android'in ayağına dolananlar

Google'ın Android işletim sistemi kullanan cep telefonlarının satışı oldukça iyi gidiyor. Comscore'un son açıkladığı rakamlara göre, Android Amerika'da yüzde 33'lük oranla en çok kullanılan akıllı telefon. Android'i yüzde 28.9'la Blackberry ve yüzde 25.2'yle iPhone izliyor. Google için işler oldukça iyi gibi görünebilir ancak, arama devinin mobil işletim sistemiyle ilgili çözmesi gereken sorunlar bulunuyor.

Android'in en çok eleştirilen yanı, telefondan telefona işletim sisteminin sürümlerinin oldukça fark etmesi. Son sürüm Android barındıran bir telefon aldığınızda işletim sisteminin sürümü birkaç ayda eskimeye başlarken, güncellemenin gelmesini beklemeniz de bir hayli zaman alıyor. Google'ın bu soruna bir çözüm getirmesi şüphesisiz mobil işletim sisteminin işine çok yarayacaktır.

Google bu soruna çözüm getirmeye çalışırken diğer yandan telefon üreticilerini ve diğer ortaklarını da biraz kızdırıyor olabilir. Örneğin, arama devi anlaşmalarda ortaklarına farklılaşmanın yaşanmayacağına dair bir cümle imzalatıyor. Bu hareket telefonlarına farklı yazılımlar yüklemek isteyen telefon üreticilerini zor durumda bıraksa da, bölünmenin ve farklılaşmanın yaşanmaması için şimdilik böyle bir yaptırım gerekiyor gibi görünüyor.

Android Market'in sorunları...

Android Market'in sorunları...
Android Market de daha cezbedici hale gelebilir...

Android'i haber başlıklarına taşıyan bir başka konu ise Android Market'te yer alan kötü niyetli yazılımlar. Android'in açık olması ve kullanıcıların özgür bırakılması Google'ın en büyük amaçlarından biri, ancak bu, kötü niyetli yazılımlarla akıllı telefon kullanıcılarını hedefleyen kişileri de Android Market'e çekiyor. Google'ın bu konuya çözüm getirmesi kullanıcıların uygulama indirirken iki kere düşünmesini de yok edecektir.

Öte yandan Android Market uygulamalarla dolup taşmaya devam ediyor ancak halen iPhone App Store'un gerisinde. Satılan tüm uygulamaların yüzde 82.7'sinin iPhone App Store'dan ve yalnızca yüzde 4.7'sinin Android Market'ten satıldığını söylersek ne demek istediğimizi de anlatmış olabiliriz.

Android'de düzeltilmesi gereken diğer bir konu ise dağınıklığı. Mobil işletim sisteminin iPhone'da olmayan birçok güzel özelliği bulunuyor ancak Android, iOS kadar cezbedici değil. Sanal klavyenin yavaş bir animasyonu ya da ekranın üstüne dokunarak ana sayfaya dönebilmek iOS'un kullanımını daha hoş yapabiliyor.

Okuyucu Yorumları