Android'in "karanlık tarafı!"

Android, kullanım oranlarında iOS'a adeta toz yutturuyor ama "karanlık taraf" da giderek büyüyor!

Android'in "karanlık tarafı!"

Google'ın Android işletim sistemi, firma için önemli ve büyük bir başarı idi. Market payından aldığı büyük bir dilim ile beraber, marketin baskın işletim sistemi haline gelen Android, bu başarı ile beraber pek çok kötü amaçlı saldırıyı da kendine çekmiş bulunuyor.

2014'ün birinci çeyreğinde toplanan verilere göre, 277 yeni zararlı yazılımdan tam 275'inin ev sahibi Android.

Yeni zararlı yazılımların pek çoğu, sessiz bir şekilde özel SMS mesajları göndermeye ve böylelikle telefon sahiplerinin para kaybetmeleri ile sonuçlanıyor. F-secure tarafından yayınlanan raporuna göre, zararlı yazılımların yüzde 88'i gelir amaçlı iken, yüzde 19'u da telefonları bit botnet'e bağlamak üzerine kurulu.

Tabii ki tek hedef işletim sistemi Android değil. iOS ve Symbian da, birer yeni zararlıyla bu yeni zararlılardan nasiplerini aldılar. Her ne kadar yeni "enfeksiyon" oranları, Android'e göre, diğer platformlarda daha az da olsa, bunun anlamı diğer platformların çok daha korumalı oldukları değil. iPhone'larda rastlanılabilen bir uygulama, yüklü olan uygulamalar içerisine farklı reklamlar yerleştirmekte iken, bir Symbian trojan'ı da metin mesajları göndermek ile suçlanıyor.

Genele bakıldığında da, Android'i etkileyen toplam zararlı sayısı, iOS ve diğerlerine oranla son derece fazla. Tabii ki bir miktar dikkatle telefonunuzu zararlı yazılımlardan koruyabileceğinizi unutmamak lazım. Resmi uygulamaları kullanarak ve üçüncü parti uygulamaları yüklemeyi reddederek telefonunuzun etkilenme olasılığını düşürebilirsiniz. Bazı kötü amaçlı yazılımlar geçmişte resmi marketlere ulaşmayı başarmış olsalar da, hızlı bir şekilde fark edilip marketten kaldırılmışlardı.

Aynı süreç içerisinde Windows Phone ve Blackberry'nin uğradıkları bir saldırı raporlanmış değil ancak iki platformun da Android ve iOS'a göre, göre çok daha küçük bir paya sahip olduklarını unutmamak lazım.

Okuyucu Yorumları