Android nasıl "kullanıcı dostu" olabiliyor?

Google'ın Android ekibinin tasarımla ilgili kararları alırken başvurduğu yönteme çok şaşıracaksınız!

Android'in tasarım sırrı!

Bilişim dünyasında etkili olan firmalar, ürünlerinin tasarımının yerinde saymasına asla izin vermiyorlar. Sürekli olarak yenilenen tasarımlar gözden geçirilirken, kullanıcı tercih, şikayet ve önerilerine önem veriliyor. Sektörün en büyük firmalarından olan Google da ürün ve hizmetlerini tasarlarken doğru kararlar almaya dikkat ediyor.

Ancak bazen bir tasarım tercihinin doğru mu yoksa yanlış mı olduğuna karar vermek çok zor olabiliyor. Google'ın Android tasarımından sorumlu ekibi, bu tür tasarım tercihleri yaparken çok basit bir yönteme başvuruyor. Kullanılan yöntemin temelinde, psikolog Dr. Barbara Fredrickson'un duygular üzerine yaptığı çalışmalar yer alıyor. Buna göre olumsuz bir duyguyu dengelemek için üç olumlu duyguya ihtiyaç var.

Android ekibi de arabirimle ilgili tasarım tercihleri yaparken bu ilkeye göre hareket ediyor. Kullanıcıya, ana ekranın son sayfasına erişilmesi gibi bir soruna ilişkin bilgi vermek isteyen Android, bu ilke doğrultusunda tasarlandığı için tedirgin edici hata mesajları vermiyor. Bu sorunu aşmak için tasarımcılar, Android kullanıcılarının alıştığı parlama efektini kullanmayı tercih etmişler. Tedirgin eden hata mesajları, kullanıcıda kendisinin yanlış bir şey yaptığı algısı yarattığından gereksiz yere olumsuz duygular oluşturuyor.

Okuyucu Yorumları