Android Q, 3D Touch'a Benzer Bir İşlev Sunabilir

Android'in sıradaki büyük güncellemesi, Apple'ın birkaç sene önce iPhone'a eklediği işlevin benzerini destekleyebilir!

Android Q'ya 3D Touch desteği mi?

2015'te tanıtılan iPhone 6S, ekrana ne kadar bastırdığınızı algılayan 3D Touch işleviyle gelmişti. Üç farklı basınç düzeyini algılayabilen bu teknoloji, giriş ekranından uygulamaların belirli işlevlerine direkt olarak geçiş yapmanızı sağlıyor. Geliştiriciler, bu işlevi uygulamalarının içinde de kullanabiliyor ve belirli işlevlere erişimi kolaylaştırabiliyorlar.

Apple'da gördüğümüz çoğu yenilik er ya da geç Android'de de görünse de, aynısı 3D Touch'ta yaşanmadı. En azından şimdiye kadar. 9to5Google tarafından keşfedilen bir dokümantasyon, Google'ın "derin dokunuş" diye adlandırdığı bir şeyden bahsediyor. Burada fikir, 3D Touch'takine benziyor ve kullanıcının ekrana bilerek kuvvetli bastığını algılamaktan geçiyor. Belgedeki açıklamalara göre "derin basışlar" kullanıcının uzun dokunuşun yerine geçecek ve beklemeye gerek kalmadan işleve ulaşmayı sağlayacak. Tabi bununla ne kadar zaman kazanılacağı tartışılabilir. Örneğin büyük ekranlı bir telefonu tek elle kullanırken ekrana kuvvetli basmak yerine uzun basmayı tercih edebilirsiniz.

Google'ın geçen hafta yayınladığı Android Q beta yapıları, henüz bu işlevi içermiyor. Zaten piyasadaki Android'li telefonların hiçbirinde bu özelliği destekleyecek donanım bulunmuyor. Samsung'un Galaxy amiral gemilerindeki sanal giriş düğmesi basınca duyarlı olsa da, bu yeteneğin tüm ekranda bulunmadığı biliniyor. Bazı üreticilerin bu işlevi kullanabileceği konuşuluyordu ancak bu keşfe göre ilk davranan, Google olabilir.

Okuyucu Yorumları