Android Q, "Geri Dönüş" Butonunu Kaldırabilir

Android Q yapısında görülen bu değişiklik, Android'in yıklardır bulundurduğu hir özelliği geride bırakabileceğini gösteriyor!

"Geri" butonu tarihe gömülebilir!

Geçtiğimiz haftalarda sızdırılan ve XDA Developers'ın test etmekte olduğu Android Q yapısı, Android 9.0 Pie sürümüne fazlasıyla benziyor olsa da işletim sisteminin taşıdığı bazı farklılıklar dikkat çekmeye devam ediyor.

Değişikliklerin arasında tüm işletim sistemini kapsayan bir karanlık modun yanı sıra oturum açma ve alışveriş işlemleri için dahili yüz tanıma desteği de bulunuyor.

Asıl dikkat çeken değişim ise Android Q yapısında artık bir "geri dön" butonunun bulunmaması. Android'in ilk yapılarından beridir tüm sürümlerde kendine yer edinen bu seçenek, artık Google'ın Android Pie ile tanıttığı hareketle kontrol şemasına dahil oldu. Google'ın hap şeklindeki butonu Android Pie sürümünde ana ekrana dönüş, son uygulamalar arasında geçiş ve Google Asistan'ı etkinleştirme işlemlerini üstlenmiş ve kullanıcılar bir önceki ekrana geri dönme seçenekleri olduğunda ortaya çıkan bir butonu kullanmaya başlamıştı. Şimdi ise Android Q bu seçeneği de hap şeklindeki butonuna ekleyerek tüm navigasyon işlemlerini tek bir butona sığdırıyor. Eğer bu değişiklik final sürümüne de yansırsa kullanıcılar butonu sola çekerek uygulamalarda bir önceki ekrana geri dönüş yapabilecek.

Android Q yapısında dikkat çeken bir diğer gelişme ise son iki uygulama arasında butonu sağa çekerek yapılan geçişin biraz daha hızlı ve akıcı bir animasyona sahip olması. Bunun dışında Android Q navigasyon sisteminin Android Pie sürümündeki navigasyon sisteminden farksız olduğu söylenebilir.

Bu noktada bu Android Q sürümünün sızdırılan bir önizleme sürümü olduğunu hatırlatmakta fayda var. Google, sürümlerde her an bir başka değişikliğe imza atabilir. Google'ın Android Pie sürümü işin resmi olarak geliştirici önizleme sürümünü geçtiğimiz yıl 7 Mart tarihinde yayınladığı göz önüne alınırsa yakın bir zamanda Android Q için geliştirici önizleme sürümünün çıkmasının kuvvetle muhtemel olduğunu söyleyebiliriz.

Okuyucu Yorumları