Android ve iPhone rakamlarla karşı karşıya!

iPhone ve iPad yan yana gelince Android'i ezebiliyor mu? Peki yakın gelecekte neler olacak?

Android, müthiş ikiliye karşı

Android, Apple iPhone ve iPad'in karşısında giderek daha büyük bir rakip halini alıyor. Apple iOS, tabletlerde ezici bir üstünlüğe sahip olsa da Android, çift haneli oranlara ulaşan tek işletim sistemi. Akıllı ceplerde BlackBerry ve Windows önemli yere sahip olsa da, son araştırmalara göre BlackBerry düşüşte. İşte bazı rakamlar:

Tabletler

Gartner'ın verilerine göre iPad, geçtiğimiz sene tablet piyasasının yüzde 83.9'una sahipti. Android ise yüzde 14.2 ile çok gerilerden geliyor. Ancak Gartner, önümüzdeki birkaç sene içinde pazar payı farkının kapanacağını, iOS'un yüzde 47.1'e gerileyeceğini ve Android'in yüzde 38.6'ya yükseleceğini tahmin ediyor.

Akıllı cep pazar payları

2007'de ortaya çıkışıyla büyük yankı yaratsa da iPhone, iPad gibi bir pazar payına sahip değil. Bazı analistlere göre iPhone; Windows Phone ve Android'in yükselişiyle düşüşe geçecek. IDC'nin tahminine göre Windows Phone, 2015'de Android'in ardından iki numaralı işletim sistemi olacak. iOS ise onları üçüncü sırada takip edecek.

Uygulamalar ve sonuç

Uygulamalar ve sonuç
ABD akıllı cep pazar payları

Uygulamalar

Kullanıcıların iOS'daki 350.000 veya Android'deki 88.000 uygulamaya ihtiyacı olup olmadığı tartışmalı bir konu. Burada en önemli konu, platformun işe yarar uygulamalar barındırıp barındırmadığı. Bunu ölçmek zor da olsa uygulama sayısı, platformun geliştiriciler için ne kadar çekici olduğunu ve yeni uygulama geliştirme olasılığını gösteriyor.

Bu alanda Apple'ın önemli bir üstünlüğü bulunuyor, ancak Android market de önemli bir oyuncu konumunda.

Sonuç

Gartner'a göre geçen sene 17 milyon iPad sevk eden Apple, 2015'de 294 milyon tablet sevk edecek.

Gartner'a göre dünya çapındaki akıllı cep dağıtımının 2010'dan 2015'e kadar 3 kattan fazla artması bekleniyor. Android'in 67 milyon birim dağıtımından 539 milyon birime yükselmesi beklenirken, Apple'ın evrensel payının daha yavaş bir şekilde yükselmesi, dağıtılan 47 milyon birimden 190 milyon birime ulaşması bekleniyor.

Verilere göre Android'in kazandığı açık. Ancak yeni iPad kullanıcılarının aynı işletim sistemine sahip bir cebe sahip olmaya karar vermesi, Apple'ı sevindirebilir.

Okuyucu Yorumları