Android Zararlısı, 5 Yıldız Vermeye Böyle Zorluyor!

Google Play'de 5 yıldız verirseniz reklamları kaldıracağını iddia eden zararlı, yeni bir zararlı türünün doğduğunu gösteriyor!

Android zararlısı, yıldız istiyor!

Güvenlik yazılımı firması ESET, sizden yüksek puan vermenizi isteyen ve bunun karşılığında tüm işlevlerini ücretsiz olarak sunacağını vadeden bir Android uygulaması için uyarıda bulundu.

Söz konusu uygulama, YouTube'dan video indirdiğini iddia ediyor ve şimdiye kadar 5.000'den fazla kez indirilmiş. "Android/Hiddad.BZ" olarak algılanan uygulama, sizi Google Play'de yüksek puan vermenizi isteyen ekranlarla meşgul ediyor. Bununla yetinmeyen uygulama, sizi reklam bombardımanına tutuyor ve Google Play'de 5 yıldız vermeniz halinde reklamları kaldıracağını söylüyor.

Hiddad zararlısı, Google Play'de "Tube.mate" ve "Snaptube" gibi isimlerle adlandırılmış yedi uygulamada bulunuyor. Bu uygulamaların herhangi birini yüklediğinizde, listenizde "Music Mania" adıyla belirdiğini görüyorsunuz. Uygulamayı çalıştırdığınızda sahte bir sistem ekranı beliriyor ve sizden bir "eklenti" yüklemeniz isteniyor. Ekran kaplandığı için bu süreci tamamlamak zorunda kalıyorsunuz.

Yükle düğmesine bastığınızda reklam gösteren bir uygulama yüklemiş oluyorsunuz. Bunun ardından "eklenti", cihazınızda yönetici haklarına sahip olmak istiyor ve bunu iptal edemiyorsunuz. İzni verir vermez reklam görmeye başlıyorsunuz ve uygulama sizden reklamları kaldırmanız için Google Play'de 5 yıldız vermenizi istiyor.

Android Zararlısı, 5 Yıldız Vermeye Böyle Zorluyor!

Uygulamayı kaldırmak için Ayarlar uygulamasını kullanarak yönetici haklarını kaldırmanız, ardından uygulamayı kaldırmanız gerekiyor.

ESET'ten Lukas Stefanko, bu tür teşviklerin doğru vaatler vermediğini, geliştiricilerin kimin kaç yıldız verdiğini bulup, onları "ödüllendirmesinin" mümkün olmadığını söylüyor. Üstelik böyle bir davranış, Google Play Geliştirici İlkelerine de ters düşüyor.

Bu tür uygulamalar yükselişte olduğundan, cihazınıza yüklediğiniz uygulamalara dikkat etmenizde fayda var. Bunun için sadece puanlara değil, yorumlara da bakmanızı öneriyoruz.

Okuyucu Yorumları