Android'deki Judy Zararlısı Sizi Korkutmalı mı?

Google'ın güvenlik kalkanlarını aşarak Google Play'i adeta işgal eden Judy zararlısı, sizi endişelendirmeli mi?

Judy zararlısına karşı ne yapmalı?

Android platformunun esnekliği ve açıklığı, zararlıların Play Store'da yer edinmesini kolaylaştırıyor. Google'ın pek hoşuna gitmeyecek olsa da Android ve zararlıların adı, şu sıralar sıkça beraber anılıyorlar.

Her uygulamayı izleyen Google Bouncer ile zararlıların işi eskisine göre biraz daha zorlaşmıştı. Ancak bazı zararlı geliştiricileri, bu mekanizmayı da aşmayı başardı. Yeni keşfedilen "Judy" adlı bir zararlı, Koreli geliştirici Kiniwini tarafından ENISTUDIO Corp. için geliştirilmiş. Güvenlik firması Check Point'e göre Play Store'daki 41 uygulama, bu zararlıyı içeriyor. İddia doğruysa bu uygulamalar, yaklaşık 36,5 milyon Android'li telefona yayılmış durumda.

Check Point'e göre Judy, uygulamalarında sahte reklam tıklamaları oluşturuyor ve geliştiricilerine gelir sağlıyor. En kötüsü ise bu uygulamaların birkaç senedir piyasada olmaları. Yani zararlı, Google'ın güvenlik sistemini yıllardır aşıyor olabilir.

Google şu an itibariyle zararlı uygulamaları Play Store'dan kaldırmış bulunuyor, bu yüzden bu uygulamalara Play Store'da rastlama ihtimaliniz artık yok. Aynı uygulamaların iOS'ta da olduğunu ancak bunlarla ilgili bir zararlı raporunun olmadığını söyleyelim.

Okuyucu Yorumları