Android'i değiştirecek Avrupa Birliği kararı!

Google'a kesilen son ceza, bir sonraki Android'li telefonunuz için önem taşıyor olabilir!

Android'i değiştirecek karar!

Avrupa Birliği'nin rekabet komisyonu, Google'ın Android işletim sisteminde rakiplere karşı adil bir duruş sergilemediğini ve firmayı cezalandıracağını duyurdu.

AB'nin ceza kararının nedeni, Google'ın çoğu Android'li telefonla birlikte gelen Chrome, Gmail, Arama gibi ön-yüklü uygulamalar. Komisyon üyesi Margrethe Vestager, Google'ın durumunu şu sözlerle değerlendirdi: "Android'de cihaz üreticilerine uyguladığınız kısıtlamalarla baskın konumunuzu kötüye kullanıyor gibi görünüyorsunuz."

Google, hukuk bölümünün sorumlusu Kent Walker yoluyla hiç gecikmeden yaptığı açıklamada söylenenlerin rekabeti engellemekle ilgisi olmadığını ileri sürdü ve şunları söyledi:

"Android, dikkate değer ve daha önemlisi devam ettirilebilir, açık kaynaklı yazılım ve açık yeniliğe dayanan bir ekosistemin ortaya çıkmasına yardımcı olmuştur.

Android'in rakipler ve tüketiciler için iyi olduğunu göstermek üzere Avrupa Komisyonu ile birlikte çalışmak için sabırsızlanıyoruz."

Suçlamalar, Google'ın Android üreticilerini kendi hizmetlerini kullanmalarına zorlaması üzerinde yoğunlaşıyor. Google'ın AB'nin kestiği cezaya 12 hafta içinde cevap vermesi gerekiyor. Bu gelişme üzerine firmanın Avrupa'da uygulama seçimini üreticilere bırakması sözkonusu olabilir.

Google, aslında kendi uygulamalarını kullanmak istemeyenlere Android'i dilediği gibi kullanma fırsatını sunuyor. Ancak Google hizmetlerinden birini bile sunmak isteyen bir üreticinin tüm Google hizmetlerini telefonuna dahil etmesi gerekiyor. Yani örneğin Samsung, Galaxy S7'ye Google Play'i dahil etmek istediğinde, Chrome'u da yüklü olarak sunması gerekiyor. Önümüzdeki üç ay, Google'ın Avrupa'daki Android'li telefonları için büyük değişiklikler getirecek gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları