Android'li Telefonunuz Güncellemeleri Kaçırıyor

Yeni bir araştırma, Android'li telefonunuzda kaçırdığınız yüklemelerin bazen "yüklenmiş gibi" görünebildiğini gösterdi!

Android'iniz güncelleme kaçırıyor!

Bazı Android'li telefonların güvenlik güncellemelerini kaçırsanız bile onları yüklemiş gibi davrandığı, güncel göründüğü ortaya çıktı.

Security Research Labs (SRL) tarafından Samsung, Google, Sony, Nokia, Motorola, Huawei, ZTE, HTC gibi üreticilere ait 1.200 telefonda yapılan araştırmada telefonların "en son güncellemeler yüklü" mesajını vermesiyle gerçekte yüklü olan yamalar arasında çoğu zaman fark olduğu anlaşıldı.

Güvenlik yamalarını kaçırmanın bir anda hack'leneceğiniz anlamına gelmediğini, hatta onarılan açıkların onarılmadan önce kolayca kötüye kullanılabildiği anlamını taşımadığını belirtelim.

SRL'in kurucusu Karsten Nohl, Sony ve Samsung gibi firmaların bile zaman zaman güncellemeleri kaçırdığını ancak bunun modeller arasında tutarlılık göstermediğini söylüyor. Örneğin Samsung Galaxy J5 yüklü olan ve olmayan yamaları düzgün biçimde açıklarken 2016'nın Galaxy J3'ü, 12 yama yüklenmemiş durumdayken tüm yamaların yüklü olduğunu söyledi.

Bu bulgularına dayanarak SnoopSnitch uygulamasını güncelleyen SRL, Android telefon kullanıcılarının hangi yamaları yükleyip, hangilerini yüklemediğini doğru bir biçimde bulmalarını sağlıyor. Böyle bir uygulamanın sunulması güzel olsa da Android'in sunması gereken işlevleri bu şekilde tamamlamak, pek hoş değil. Google'dan bir yetkili, konuyla ilgilendiklerini ve algılama mekanizmalarını geliştirmek üzere çalıştıklarını söyledi. Yani sorunun yakın bir gelecekte ortadan kalkmasını bekleyebiliriz.

Okuyucu Yorumları