Antika TV'niz küçük bir servet edebilir...

50'li yıllardan kalma, tarihin ilk HD televizyonu ile tanışmaya hazır mısınız? İşte Teleavia P111...

1958'in HD TV'si!

Fotoğrafta gördüğünüz 1958'den kalma bu televizyon, dünyanın "şahsa özel" en büyük ve ilginç tarihi teknolojiler koleksiyonunun bir parçasıydı. Koleksiyonun sahibi olan Michael Bennett-Levy'nin Londra, Bonhams Müzayede Evi'nde, 2009 yılında düzenlediği bir açık artırmada, türünün nadir örneklerinden olan konsol-stand tipi bu televizyon, tam 2500 Sterlin'e (yaklaşık 6 bin Türk Lirası) alıcı bulmuştu.

Fransız firması Thomson SA'nın üretimi olan Teleavia P111 modelinin yakın zamanda bile bu fiyata ulaşmasındaki en büyük etken, orijinal tasarımıyla bir döneme damgasını vuran otomobil Citroen DS'nin tasarımcısı Flaminio Bertroni'nin imzasını taşımasının yanı sıra, hiç kuşkusuz; tarihin ilk HD (High Definition) televizyonlarından biri olma özelliğini de taşıması. Çifte çözünürlük seçeneğine sahip Teleavia ile 441 satırlık standart çözünürlüğünün yanı sıra 819 satırın üzerinde yayınlar izlemek mümkün. Fransa'da 1949 yılında hayata geçirilmeye çalışılan, ancak pazarda tutunamadığından piyasadan çekilen bu formattaki yüksek çözünürlüklü sistemler, şimdilik tarihin tozlu sayfalarında duruyor. Karşılaştırabilmeniz için bugün kullandığımız standart yayınların 720 piksellik 576 satıra sahip olduğunu da belirtelim.

Son olarak Teleavia'nın en büyük hayal kırıklığına değinecek olursak: Üzerinde hiç HDMI girişi - doğal olarak - yok. Dolayısıyla Play Station'ınızı bu nostaljik televizyona bağlayıp arkadaşlarınıza hava atma şansınız düşük.

Okuyucu Yorumları