Apollo 11 çantası, bakın nelere yol açtı...

Apollo 11 görevi sırasında ilk Ay örneklerinin taşındığı çantanın "yanlışlıkla" satıldığı ortaya çıktı; ortalık fena karıştı...

Bir çanta, bakın nelere yol açtı...

Apollo 11 Uzay aracında bulunan ve ilk ay örneklerinin taşınmasında kullanılan çanta, hükumetin kendisini yanlışlıkla satması ile beraber yasal bir davanın merkezi olmuş durumda.

Hükumetin söylediğine göre bu beyaz çanta, 1969 yılında Apollo 11 ile Ay'a uçmuştu ve kumaşında ay materyalleri bulunuyor ve ulusal bir hazine olarak görülmesi gerekiyor.

Bu dava ise 2005 yılında müze eşyalarını çalmak ve satmak ile suçlanarak tutuklanan, uzun süredir Hutchinson'daki Cosmosphere'in yöneticiliğini yapan Max Ary'den kaynaklanmakta. Bu suçlama yüzlerce uzay cismi ve hatırasının kaybolması ile ortaya çıkmıştı. Bu kaybolan cisimlerin bir kısmı NASA'dan Cosmosphere'e kiralanmıştı. Ay çantası, 2003 yılında Ary'nin garajındaki bir kutunun aranması sırasında bulunmuştu.

Çarşamba günü yapılan bir açıklama ile belgelerin düzgün işlenmediği söylenerek satışın iptal edilmesi istendi.

Bu örnek çantası 15 Şubat 2015 tarihli bir devlet müzayedesinde Nancy Carlson'a 995dolar karşılığında satılmıştı. NASA, Apollo 11 çantasının bildirimsiz veya izinsiz satıldığını, Carlson'ın çantayı doğrulamak için NASA'ya göndermesi ile öğrendi. Ayrıca Carlson da çantayı geri isteyerek NASA'ya dava açmış durumda.

Görünene göre iki ay çantası, tek bir çanta olarak karıştırılmıştı ve aynı envanter numarasına sahiplerdi. Bu diğer çanta, Apollo 17 görevinden gelmekteydi ve bu çanta, 2001 yılında Ary tarafından 24.150 dolar karşılığında açık arttırma ile satılmıştı; daha sonra devlet tarafından bu satış iptal edilmiş ve çantaya el koyulmuştu. Büyük ihtimalle, Apollo 11 çantası da aynı akıbeti yaşayacak. Ama dava sonuçlanana kadar kesin konuşmak pek doğru olmaz...

Okuyucu Yorumları