Apollo 11'in kaynak koduna ulaşmak artık daha kolay...

İnsanoğlunun Ay'a ayak basmasını sağlayan Apollo 11 görevinin ana bilgisayarının kaynak kodlarını merak ediyorsanız; bu haber sizi sevindirecek!

Apollo 11'in kaynak kodu emrinizde!

Apollo 11'in rehber bilgisayarının kaynak kodu, bir süredir ulaşılabilir haldeydi. Örneğin Google da birkaç yıl önce bu kodu yayınlamıştı. Şimdiye kadar ulaşması zorlu olabilen bu koda ulaşmak, bu hafta itibariyle artık çok kolay bir hale geldi.

Eski NASA stajyeri Chris Garry, bütün Apollo Guidance Computer kaynak kodunu GitHub'a yükleyerek, NASA'nın Ay'a gitmesine imkan tanıyan koda göz atılmasını kolaylaştırdı. Reddit kullanıcılarının da belirttiği üzere, geliştiricilerin espri anlayışlarının oldukça iyi olduğu gözükebiliyor. Örneğin ay inişinin 666. satırında bir "gizemli sayı" gözüküyor ve hatta radyo DJ'yi Magnificent Montague'ın artık klasik olmuş "burn, baby, burn"üne de göndermeler yapılmakta.

İşin daha eğlenceli kısmı ise, Quartz'ın da belirttiği üzere, GitHub kodda değişiklikler için öneri yapılmasına izin veriyor. Bu durum da programcıların, Apollo 13'ün "bug"larının yanı sıra, uzay şakalarından kendilerine düşen pay için de izin vermekte. Tabii ki bu rehber kodu, eğer 1960'ların uzay programını üretmiyorsanız şu anda pek bir işe yaramıyor. Ancak kodun GitHub'a yüklenmiş olması, yazılımı daha kolay ulaşılabilir yaparak yeni kişilere de tanıtmakta...

Okuyucu Yorumları