Apollo arşivlerine 13.000 fotoğraf ekleniyor!

NASA'nın Apollo görevlerinde çekilen fotoğraflarının bulunduğu arşiv emrinize amade...

Apollo arşivleri büyülüyor!

NASA, 1961 ve 1972 yılları arasında gerçekleşen insanlı Apollo görevlerinde çekilen 13.000 civarındaki fotoğrafı, Project Apollo Archive'ın yöneticiliğini yapan Kipp Teague'e gönderdi.

Teague'in BBC'ye söylediğine göre, "ciddi bütçe kesintileri" yüzünden organizasyonun bu fotoğrafları yayınlamak için yeterli kaynağı bulunmuyordu ve bu yüzden, fotoğrafları flickr üzerinde kendisi yayınladı. Teague, galeriyi 1999 yılında başlatmıştı ancak geçmişte bazı fotoğrafları düzenleme kararının sorgulanmasının ardından, bu kez düzenlenmemiş, yüksek çözünürlüklü fotoğrafları yayınlaması istenmişti.

Yıllar içerisinde pek çok kez fotoğrafları daha kullanıcı dostu bir yöntemle yayınlama imkanı olup olmadığının sorulduğunu söyleyen Teague, artık işlenmemiş, tam çözünürlüklü fotoğrafları yayınlama vaktinin geldiğini düşündüğünü belirtmekte.

Fotoğrafların en son grubu, Apollo çağının "son dört yada beş yılı" içerisinde toplanmıştı ve Dünya'nın ve Ay'ın yörüngelerinden, ay yürüyüşlerinin simgeleşmiş fotoğraflarına kadar pek çok farklı çekimi içermekte. Şu anda arşivte yaklaşık olarak 8.500 fotoğraf bulunmakta ancak Teague, bu haftanın sonuna kadar 13.000 fotoğrafın tamamını yayınlamayı planlıyor.

Fotoğraflar şu anda flickr üzerinde görevlere ayrılmış albümler olarak bulunurken, burada da fotoğraf akışı olarak izlenebiliyor...

Okuyucu Yorumları